Igre

Panic Playdate me naučio da bi Nintendo trebao preraditi Game Boy

Nekoliko igara hipnotički me opsjednulo ove godine: Wordlenekoliko VR igre, Madden, Stenlijeva parabola, Naseljenici Katana. Također skoro uvijek u džepu nosim malu žutu stvar sa ručicama koja se zove Panic Playdate koji igra male crno-bele igrice.

Kao, Tetris ili, u ovom slučaju, “Playtris”. Panic Playdate i njegove indie igre bile su nešto što sam čuo mnogo češće od Nintendo Switch u poslednjih nekoliko meseci. Možda zato što mi tako lako klizi u džep. Može ići sa mnom lako kao i par AirPods. To je mala ugodna stvar.

Mnogi crno-bijeli indie napori Playdatea uključuju naslove inspirirane Game Boy igrama. Jedna ili dvije na indie gejming centru itch.io su čak i ljubavne adaptacije Igra & Gledaj naslovi. Dok ga nastavljam igrati, razmišljam: Zašto Nintendo ne može dodati nekoliko Game Boy klasika na ovo? Ili zašto Nintendo jednostavno ne napravi jedan od ovih ručnih uređaja koji izgledaju retro sam?

Čitaj više: Analogni Pocket i Panic Playdate u poređenju

Ovo nije nova misao. Htio sam Game Boy Classic od tada Nintendo je počeo da pravi svoj samostalni mini NES. Nintendo je stigao zatvoriobjavljujući nekoliko ponovo izmislili ručne uređaje za igre i satove u proteklih nekoliko godina, a ideja je slična.

Zašto to učiniti ako je Nintendo Switch već ručni i ima tone dostupnih retro igara? Pitanje je razmera: Switch je relativno ogroman u poređenju sa Panic Playdate. Nešto poput Game Boya također može biti mnogo jednostavnije i osvježavajuće minimalno. Ne znam. Samo znam da bi mi se svidjelo. Nisam jedini.

Čini se da je Nintendo prekinuo svoje napore na mini konzolama, a bivši predsjednik Nintenda of America Reggie Fils-Aimé, koji je bio u Nintendou kada je NES Classic izašao, smatra da mini konzole su bile zastoj. Nintendo bi također mogao objaviti klasične Game Boy igre Switch Online retro usluga pretplate na igre. Ali to nije nov hardver u vintage stilu. Ipak, Nintendo je nedavno napravio te samostalne Game & Watches pa… postoji li šansa?

Još jedan igrački ručni uređaj, Analogni džep, takođe je rasplamsao ovu fantaziju. To je potpuno sposoban Game Boy koji zapravo radi s originalnim kertridžima (i radi puno drugih stvari). Analogni džep je veći od Playdate, ali manji od Switcha, ali su mu potrebni originalni kertridži za rad. Takođe: Kao i Panic Playdate, to je indie ručni sistem koji je trenutno izuzetno teško kupiti.

Otišao sam na odmor u inostranstvo sa Panic Playdate (i Switch), ali volim što mogu jednostavno iskoristiti Playdate kad god. Nedavno me je uvjerio još jedan ručni uređaj: Miyoo Mini V2 mog zeta. Takođe je izuzetno mali i može da reprodukuje emulacije i ROM-ove. Nintendo ovdje propušta priliku. Postoji razlog zašto igrači poput nas na kraju zavole super-male dlanovnike.

Da, zvuči kao da se zalažem za više ručne opreme za igranje u svijetu u kojem telefoni i prekidači (i Steam Decks) već radi dobar posao rukovanja s puno igara odjednom. Ali nedostaje mi onaj pravi crno-zeleni Game Boy ekran. Bilo je zabavno igrati igrice na reflektirajućem crno-bijelom ekranu Panic Playdate. Osjećaj je kao Kindle jer je uređaj posvećen jednoj funkciji.

Stavite 20 unaprijed instaliranih igara na mali Game Boy. Nazovite to muzejskim delom. Neka ove igre, koje je trenutno teško pronaći i igrati bez traženja kertridža ili emulatora, sada imaju pravi dom. Nazvaću ga akvarijumom za svoje uspomene iz Game Boy-a: mala kutija za memoriju igara. Nikada nisam želeo klasični Game Boy više nego sada, a već sam igrao druge gejmerske uređaje koji dokazuju da je ljubav prava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *