Igre

Nintendo kaže da nema planova za povećanje cijena prekidača kako troškovi komponenti rastu

Nintendo Switch neće imati povećanje cijene, rekao je predsjednik kompanije Shuntaro Furukawa u intervjuu za Nikkei prošle sedmice.

Furukawa se osvrnuo na zabrinutost zbog nestašice komponenti uzrokovanih pandemijom COVID-19, što je dovelo do nestašice ponude i povećanja cijena. Za Furukawa, cijene komponenti nisu spriječile kompaniju da razvije Switch ručne sisteme za igre, ali ukupna potražnja premašuje ponudu.

On je isključio povećanje cijena kako bi se “izbjegao odbacivanje cijena ljudima”. Nedostaci su doveli do pada prodaje od 23% u prošlom kvartalu, ali Nintendo i dalje očekuje da će ove fiskalne godine prodati 21 milion Switch jedinica.

Čitaj više: 42 najbolje igre na Nintendo Switchu

Rijetko je vidjeti da sistem video igrica doživi značajno povećanje cijene, čak i uz inflaciju i rastuće cijene dijelova. Generalno, sistemi video igrica imaju tendenciju da padaju u ceni kako konzola stari i troškovi proizvodnje opadaju. Meta Quest 2 je prekinuo taj trend povećanje troškova slušalica za virtuelnu stvarnost za 101 dolar ranije ovog mjeseca, navodeći više cijene komponenti.

Tipično je za kompanije za video igre da prodaju hardver konzole uz gubitak i da to nadoknade prodajom igara. Uzimajući u obzir Facebook roditelja, Meta je prvi put u životu pad prihoda prošlog mjeseca, povećanje cijene Questa 2 moglo bi se povezati s finansijskim prognozama kompanije. Nintendo je, s druge strane, prodao 103 miliona Switch ručnih uređaja prošle godine, nadmašujući Wii.

Nintendo trenutno ima tri Switch modela na tržištu. Switch Lite je najjeftiniji model po cijeni od 200 USD, smanjujući neke karakteristike radi veće prenosivosti. Standardni model koji je isporučen 2017. i dalje košta 300 dolara. The OLED modelpredstavljen prošle godine, prodaje se za 350 dolara i sa sobom nosi poboljšani ekran, bateriju, dizajn šarki i zvučnike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *