Igre

Najbolji M.2 SSD-ovi za proširenje pohrane vašeg PS5

The PlayStation 5 je posebno neuhvatljiv, ali kada jednom uspijete da se dočepate jedne, gorjeti ćete da igrate što više igara sljedeće generacije koliko možete. Ali niko ne želi da bude zaglavljen birajući ovo umesto toga, odlučujući koje malo igara možete da stanete na ograničenu unapred izgrađenu memoriju PS5. Srećom, nećete morati jer je Sony otključao dodatni slot za internu memoriju PS5. Nije bio dostupan kada je PS5 lansiran, ali sada možete pristupiti tom dodatnom prostoru kako biste povećali trenutni kapacitet skladištenja vaše konzole. Samo uzmite najbolji M.2 SSD za svoje potrebe u igricama. Jednom kada nabavite kompatibilni disk, iskusit ćete sve prednosti tog dodatnog povećanja prostora za pohranu.

Prije masovne dostupnosti SSD uređaja i prije beta verzije, još uvijek ste mogli dodati eksterni disk za PS4 igre, ali igrajte samo PS4 igre s njega. Možete pohraniti PS5 igre na prijenosni SSD, ali ih ne možete igrati.

Čitaj više: PS5 recenzija: Ekskluzivne igre napajaju Sony-evu Sky-High Space-Age konzolu

Međutim, trenutno može biti teško pronaći superbrzi M.2 disk, posebno onaj sa ugrađenim hladnjakom. To je bitna funkcija za sprečavanje pregrijavanja, pa ako je vaš SSD uređaj nema, morat ćete je dodati ručno. U nastavku smo dali nekoliko prijedloga koji će vam pomoći u tom procesu.

Testirali smo nekoliko pogona, uključujući 4TB Seagate FireCuda 530, koji smo instalirali u ovom uputstvua te rezultate vremena prijenosa možete pronaći ispod.

Joe Kaminski/CNET

Samsungov vrhunski M.2 drajv je bio logičan prvi izbor za mnoge PS5 modere… ali originalna verzija nije uključivala ugrađen hladnjak koji je neophodan za rad. Naravno, možete kupiti poseban i pričvrstiti ga, ali to je nekoliko dodatnih koraka.

Pogodno, ovaj odličan Samsung 980 Pro SSD je sada dostupan sa hladnjak, što ga čini paketom sve u jednom. Postoje dvije trenutne konfiguracije, model od 1TB i model od 2TB, a cijena se otprilike udvostručuje za veći model.

Primate obavještenja o cijenama za Samsung 980 Pro sa hladnjakom M.2 SSD

Dan Ackerman/CNET

Nedavno sam dobio u ruke veliki Seagate FireCuda 530 od 4TB, koji uključuje ugrađen hladnjak, što je preduslov za interni PS5 disk. Verzija od 1TB obično košta oko 250 USD, dok verzija od 4TB košta više od 900 USD. Imajte na umu da zbog svoje popularnosti, ovaj konkretan Seagate FireCuda disk često nije bio na zalihama, pa ga uzmite kada možete.

Nakon što sam instalirao i podesio drajv, pokušao sam da prebacim nekoliko igara sa podrazumevanog diska na svoj novi SSD. Call of Duty, koji ima skoro 200 GB, prenosi se za oko 2 minute i 30 sekundi. Povratak, oko 50GB, prenesen za oko 40 sekundi.

Primate obavještenja o cijenama za Seagate FireCuda 530 (Heatsink, 500 GB)

Scott Stein

Corsair je nedavno najavio ovaj M.2 disk kompatibilan sa PS5. Ovaj konkretni SSD dolazi sa toplotnom sinhronizacijom. Trenutno testiramo verziju od 2TB i uskoro ćemo je ažurirati s više detalja iz našeg praktičnog testiranja. Disk od 1TB se prodaje za 145 dolara, dok je za 2TB 290 dolara.

Dan Ackerman/CNET

Obično bih se držao M.2 diskova sa ugrađenim hladnjakom, tako da olakšam čitav proces nadogradnje. Ali napraviću izuzetak za ovaj PNY XLR8 drajv, jer PNY takođe pravi zaseban PS5 SSD poklopac, zajedno sa ugrađenim umivaonikom za glavu.

Samo ubacite tanak M.2 disk u slot, a zatim zavrnite novi poklopac preko njega i sve je spremno. 1TB drajv trenutno košta oko 140 USD, a poklopac je dodatnih 20 USD. Testirali smo pogon i dodali rezultate njegovog vremena prijenosa na grafikon ispod.

Primate obavještenja o cijenama za PNY XLR8 CS3140 1TB M.2 NVMe SSD

PNY m2 poklopac za PS5

Svi gornji diskovi su testirani i vidjet ćete da nema velike razlike u performansama između njih. Najistaknutija stvar je da je pisanje na M.2 disk mnogo brže od pisanja nazad na interni PS5 disk.

PS5 M.2 vrijeme prijenosa fajla (u min:sec)

Konzola za M.2

M.2 na konzolu

FFVII (81GB)

Seagate FireCuda 530 (4TB)

1:05

6:00

Samsung 980 Pro (1TB)

1:08

5:56

Corsair MP600 Pro LPX (2TB)

1:04

5:54

PNY XLR8 CS3140 (1TB)

1:16

6:11

Spider-Man: Miles Morales (39GB)

Seagate FireCuda 530

0:33

2:57

Samsung 980 Pro

0:31

2:53

Corsair MP600 Pro LPX

0:33

2:54

PNY XLR8 CS3140 (1TB)

0:40

2:53

Ispod su neki dodatni pogoni i dodaci koje još nismo testirali, ali bi svi trebali raditi dobro.


Amazon

Pored verzija za Samsung i Seagate, ovaj Western Digital disk je vjerovatno najpopularniji M.2 izbor za PS5. Takođe uključuje potreban ugrađen hladnjak, koji iskreno preporučujem kao mnogo lakši način da nadogradite skladište na konzoli.

WD Black dolazi u veličinama od 500GB, 1TB i 2TB, iako ne vidim da treba uložiti sav trud potreban da se otvori PS5 i instaliraju za samo 500GB dodatnog prostora, posebno s nekim igrama koje se približavaju veličini od 100GB. 1TB se čini kao najbolji za vaš novac, jer disk od 2TB košta više od samog PS5.

Primate obavještenja o cijenama za WD Black SN850 Game Drive (1TB)

Samsung

Ovo je originalni Samsung 980 Pro 1TB disk kojem je potreban poseban hladnjak. Ako ga imate i možete ga pričvrstiti, to je jeftinija opcija i lako je pronaći. Zapravo, cijena ovog modela je čak pala za nekoliko dolara.

Prednost dodavanja M.2 internog diska na vaš PS5 je u tome što s njega možete pohranjivati ​​i igrati igre koje su izvorne za PS5. Obični eksterni čvrsti diskovi mogu pohraniti PS5 igre, ali ne i igrati ih. (I kupuju i igraju PS4 igre.)

Amazon

Ako idete putem dodaj svoj hladnjak, ovo je jedan od najpopularnijih dijelova za vlasnike PS5. Igrači su izvijestili da savršeno odgovara za M.2 slot na PS5, posebno kada je uparen sa Samsung 980 SSD-om.

Da biste pričvrstili hladnjak poput ovog, obično vam je potrebna termalna traka za spajanje hladnjaka na disk. U ovom slučaju, tu je uključena termalna podloga koja spaja dva dijela. To je važno jer bez odgovarajuće vrste termičkog upravljanja, M.2 disk može postati previše vruć u čvrsto suženom PS5 internom slotu.

FAQs

Redovno ažuriramo ovu listu, a ispod su odgovori na neka od najčešćih pitanja o PS5 M.2 SSD-u.

Da li mom M.2 disku treba hladnjak?

Da. Sonyju je potreban hladnjak (u osnovi komad metala) da bi odveo toplinu i spriječio pregrijavanje pogona. Neki M.2 diskovi imaju ugrađen hladnjak, drugi se moraju pričvrstiti ručno pomoću trake ili ljepila.

Koje igre će se pokretati s PS5 M.2 diska?

Za razliku od eksternog diska povezanog preko USB-C, interni M.2 disk može i pohraniti i pokrenuti PS5 i PS4/PS Plus igre. Eksterni disk može pohraniti oboje, ali samo igrati PS4/starije igre.

Kako testiramo PS5 M.2 diskove

Da bismo testirali ove M.2 SSD diskove za vrlo specifičnu svrhu pohranjivanja i igranja PS5 igara, naša primarna briga je brzina prijenosa podataka. Svi diskovi kompatibilni sa PS5 će igrati i učitavati igre neprimjetno. Jedini put kada ćete vjerovatno primijetiti pogon u akciji je kada prenosite pune igre na ili sa njega.

Da bismo testirali brzinu ovih diskova, preuzeli smo određene igre na interni disk PS5, a zatim te igre prenijeli na novoinstalirani M.2 disk. Zatim smo iste igre prenijeli nazad na interni SSD. Igre koje koristimo za ovaj test su Final Fantasy VII Remake, od 81 GB; i Spider-Man: Miles Morales, na 39 GB. Koristili smo štopericu za mjerenje prijenosa i naveli svaki rezultat u gornjoj tabeli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *