Igre

Najbolje usluge pretplate na igre

Bilo da ste sretni da ispunite svoju policu fizičkim igrama ili ste prihvatili potpuno digitalnu budućnost, pretplate na igre su tu zauvijek. Svaka platforma za igre ima barem jednu, a Xbox, PlayStation i Nintendo svoje pretplatničke ponude grade oko osnovnih funkcija kao što je online multiplayer. Tako je, čak i ako niste zainteresovani za digitalnu biblioteku igara, možda bi bilo isplativije pretplatiti se na jednu samo da biste pristupili stvarima kao što je multiplayer — a možda ćete čak i pronaći novog favorita usput.

Uz igranje u oblaku i PC verziju Xbox Game Pass-a, pretplate su veliki dio PC igara, ali još uvijek nisu zadane. Pomaže to što PC igrači mogu kupiti igre a la carte u raznim trgovinama (Steam, GOG i tako dalje), što znači da su pojedine igre često snižene.

A ako su pretplate na sadržaj budućnost igara, onda su pretplate na igre u oblaku budućnost te budućnosti, jer ne zahtijevaju gotovo nikakav specijalizirani hardver i općenito rade bilo gdje od iPada do jeftinog Chromebooka. Za ovaj pregled uključujemo usluge preuzimanja i pretplate zasnovane na oblaku.

Xbox Game Pass Ultimate ostaje zlatni standard, nudeći katalog igara na konzoli, PC-u i oblaku (koji radi na gotovo svakom uređaju). Ali Sony ima upravo obnovio svoju uslugu PlayStation Plus biti mnogo bliži onome što Microsoft nudi.

Vrhunski nivo usluga uključuje:

 • Xbox Game Pass Ultimate
 • PlayStation Plus
 • Nintendo Switch Online
 • GeForce Now
 • Apple Arcade

Ostali igrači uključuju:

 • Stadia
 • EA Play
 • Ubisoft Plus
 • Google Play Pass
 • Amazon Luna
 • Amazon Prime Gaming

Dan Ackerman/CNET

Game Pass je evoluirao daleko izvan svog porijekla vezanog za Xbox i postao pretplata koja pruža nešto za svakoga ko igra igrice, a sada uključuje preuzimanje konzola i igara za PC, pristup mrežnim uslugama za više igrača, ugovor sa gigantom EA i cloud-based usluga koja prenosi igre na gotovo svaki uređaj.

Microsoft nudi nekoliko verzija, ali zbog načina na koji su funkcije podijeljene između njih, samo Ultimate plan od 15 dolara mjesečno, sa svim prednostima opisanim iznad, zaista ima smisla. Novi pretplatnici također mogu dobiti svoj prvi mjesec za samo 1 USD.

Pročitajte našu kompletnu recenziju Xbox Game Pass-a.

Dan Ackerman/CNET

Ova usluga je prošla kroz dramatične promjene u 2022. Novi PS Plus uključuje veliki katalog igara, kao i Sonyjevu uslugu PS Now za igre u oblaku. Pretplatnici imaju pristup tri nivoa: Essential, Extra i Premium (koji se u nekim zemljama nazivaju Deluxe).

Essential je isti kao i prethodna verzija PS Plus-a, omogućava pristup online igrama za više igrača, zajedno sa PSN popustima u trgovini, spremanjima igara u oblaku i dvije nove besplatne igre svakog mjeseca (slično Xbox Live Gold). Extra ima oko 400 PS4 i PS5 igara dostupnih za preuzimanje putem preuzimanja po cijeni od 15 USD mjesečno, dok Premium košta 18 USD mjesečno i dodaje igre za PlayStation 1, PS2, PS3 i PSP, pregršt vremenski ograničenih demo igara i streaming u oblaku za odabrane igre.

Essential je najjeftiniji (10 USD mjesečno), ali Extra (15 USD mjesečno) je nivo koji bi svi trebali imati. Premium (18 USD mjesečno) se čini kao natezanje, osim ako niste stvarno u retro igre. — Oscar Gonzalez

Pogledajte naše najbolje izbore za najbolje PlayStation Plus igre.

Pročitajte našu recenziju PlayStation Plus.

Nintendo

Ako želite igrati online multiplayer s Nintendo Switch, postoji samo jedna opcija: platite za Nintendo Switch Online. Cena usluge varira u zavisnosti od toga da li igrate sami ili imate druge porodične naloge: 20 dolara za jednu osobu je najbolji način za većinu, dok 35 dolara pokriva osam Nintendo porodičnih naloga u slučaju da drugi igraju (ili imaju sopstvene prekidače). ). Za razliku od ostalih usluga koje se naplaćuju po mjesecu, ova pojedinačna naknada pokriva cijelu godinu. Osim igranja na mreži, uključen je i pristup gomili besplatnih NES i SNES igara, kao i Pac-Man 99. Snimanje u oblaku na mreži je korisno i u slučaju da igrate na više Switch-ova.

Bonus nivo uveden 2021. pod nazivom Expansion Pack vjerovatno nije vrijedan toga osim ako niste ozbiljan Switch igrač ili ljubitelj retro igara. Dolazi sa dodatkom Animal Crossing, Splatoon 2 i Mario Kart 8 DLC paketima koji obično koštaju oko 25 dolara svaki, a dodaje i gomilu Sega Genesis i N64 igara. Ali plan od 50 dolara godišnje (80 dolara godišnje ako odaberete pristup porodičnom računu) još uvijek se ne čini vrijednim. Ako stvarno volite Sega igre, već postoji Genesis Classics kompilacija u eShop-u koja je često na rasprodaji. — Scott Stein

Lori Grunin/CNET

GeForce Now se razlikuje od konkurencije po tome što vam omogućava da igrate igre za koje ste već platili, umjesto da morate kupiti posebnu verziju igre (kao što je Google Stadia ili Amazon Luna) ili streamati igre iz ograničene biblioteke pretplate (kao što je Xbox Game Pass Ultimate ili Sony PlayStation Plus Premium). Također radi, putem aplikacije ili web preglednika, na Android, Windows i Mac OS uređajima, kao i na Chromebookovima, iPhone uređajima i iPadima.

Usluga košta 10 dolara mjesečno za verziju koja podržava 1080p rezoluciju do 60 sličica u sekundi. Za 20 dolara mjesečno, premium nivo podržava 4K rezolucije do 120 fps. Besplatni nivo je odličan način da ga isprobate, ali vas ograničava na jedan sat igre odjednom.

Zbog svog pametnog skupa opcija plana, solidnih performansi i velike i rastuće liste podržanih igara, zajedno s Nvidijinom agresivnom strategijom za svoje podatkovne centre i GPU poslovanje (temelji na kojoj je GeForce Now izgrađen) preporučujem ga igračima koji Skupio sam velike biblioteke igara i želim ih igrati na više mjesta. — Lori Grunin

Pročitajte našu punu recenziju Nvidia GeForce Now.

James Martin/CNET

Apple Arcade je uspostavio uglađen servis sa ponešto za svaku vrstu igrača od svog lansiranja 2019. Za samo 5 USD mjesečno, pretplatnici mogu igrati stotine igara bez oglasa ili kupovine u aplikaciji na svim svojim iOS uređajima. Nove igre se dodaju sedmično zajedno sa ažuriranjima za postojeće naslove. Možete preuzeti i igrati sve igre Apple Arcade van mreže.

Usluga je i dalje solidna opcija za korisnike koji traže igranje prilagođeno porodici, ali Apple Arcade je povećao svoju privlačnost dodavanjem više društvenih igara i igara za više igrača, kao i klasičnih i dobro poznatih igara koje su već dostupne u App Store-u. — Shelby Brown

Pročitajte našu punu recenziju Apple Arcade.

Također testirano

Stadia

Googleova usluga zasnovana na oblaku nudi vrhunske i slobodni nivois pretplatničkim katalogom i kupovinom igara a la carte. Pročitajte našu recenziju lansiranja Google Stadia.

EA Play

Za 5 do 15 dolara mjesečno dobijate pristup katalog EA igaraali EA Play je također uključen u Xbox Game Pass Ultimate.

Ubisoft Plus

Za 15 dolara mjesečno dobijate pristup Ubisoft igrama kao samostalnu pretplatu za PC ili kao plaćeni dodatak za Stadia ili Luna, i na kraju Xbox.

Google Play Pass

Kao i Apple Arcade, Google verzija za Android telefone uključuje puno igrica, ali i drugih aplikacija. Radi samo na Android uređajima.

Amazon Luna/Prime Gaming

Luna je Amazonova usluga zasnovana na oblaku, kao što je Stadia nudi različite kataloge za između 5 i 18 dolara mjesečno. Prime članovi mogu streamati neke igre bez dodatnih troškova, a također dobiti pristup “rotirajućem izboru” kompletnih igara za preuzimanje. Amazon također posjeduje Twitch, tako da postoji duboka ugrađena integracija za streamere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.