Igre

Microsoft odbija Activision igre dok se natječe za odobrenje akvizicije

Microsoft je rekao regulatorima na Novom Zelandu da Activision Blizzard ne proizvodi nikakve “must have” igre, što je odbacivanje vjerovatno osmišljeno da odgovori na zabrinutost oko predložene akvizicije softverskog giganta od 68,7 milijardi dolara za vlasnika Call of Duty.

U odgovoru Državnoj komisiji za trgovinu prije sedam sedmica, Microsoft je također rekao da igre Activision Blizzarda nisu “ništa jedinstveno”, prema Rock Paper Shotgun.

Glasnogovornik Microsofta opisao je jezik kao “pravni izraz umjetnosti”, a ne kao sud o Activision Blizzardovim igrama, koje uključuju hit naslove kao što su Overwatch, World of Warcraft, Starcraft i Candy Crush. “Volimo svaku njihovu igru ​​i imamo ogromno divljenje i poštovanje prema kreativnom talentu koji stoji iza njih”, rekao je portparol u mejlu.

Microsoftov izbor riječi naglašava njegove izazove uvjeravajući regulatore širom svijeta da dozvole softverskoj kompaniji, koja također proizvodi Xbox konzolu, da proguta proizvođača hitova video igara. Konkurent Sony, koji proizvodi PlayStation konzolu, izrazio je zabrinutost zbog predloženog dogovora sa brazilskim regulatorima, rekavši da će potrošači izabrati konzolu na osnovu toga da li mogu igrati popularne Call of Duty igre.

Xbox glava, Phil Spencer je precizirao na Twitter ranije ove godine da će “poštovati sve postojeće sporazume” da “zadrži Call of Duty na PlayStationu”.

Čak i ako Microsoft ne učini Call of Duty ekskluzivnim za svoju platformu, moguće je da će kompanija vlasnicima Xboxa dati određene funkcije i privilegije koje nisu dostupne na PS5. Game Pass, Microsoftova pretplatnička usluga u stilu Netflixa, mogla bi potaknuti igrače na Xbox uključivanjem popularnog pucača u svoju pretplatu od 10 dolara mjesečno. To bi moglo biti privlačnije nego platiti 70 dolara za kopiju koja radi na PlayStation 5.

Microsoft će nastaviti da objavljuje neke multi-platformske Activision Blizzard naslove za rivalske platforme, kao što su PlayStation 5 i Nintendo Switch, rekao je Spencer za Bloomberg ranije ove godine.

Daniel Francis, profesor prava na NYU i bivši zvaničnik Federalne trgovinske komisije, rekao je da Microsoft vjerovatno pokušava uvjeriti regulatore da će druge platforme biti u mogućnosti da se takmiče čak i ako izgube pristup Activisionovim igrama.

“Microsoft će vjerovatno tvrditi da rivalskoj igraćoj konzoli ili platformi nije potreban pristup ili kompatibilnost sa Activision igrama da bi ostala konkurentna”, rekao je Francis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *