Igre

Koliko je slavna GMMK Pro tastatura?

2022. je i razmišljate o kupovini Glorious Modular Mechanical Keyboard Pro o kojoj ste toliko čuli. Ali takođe je skup i objavljen je prije više od godinu dana od strane Glorious Gaminga pa se možda pitate “da li ga još uvijek vrijedi staviti u košaricu?” I moj odgovor na to je neodoljivo “da!” ne samo zato što modularne tastature često imaju duži životni ciklus, već zato što ništa drugo nije slično GMMK Pro. Oduševio je zajednicu tastatura zbog svoje lakoće sastavljanja, mogućnosti zamjene u vrućoj fazi i modifikacija bez lemljenja. To je veličanstven primjer modularne tastature.

Pošteno upozorenje: Razmazit će vas. Provukao sam tastaturu i sebe kroz rukavicu, rastavljajući je i obnavljajući je desetine puta da eksperimentišem sa različitim konfiguracijama i izdržala je kroz sve moje zlostavljanje. Sada se ideja o kupovini gotove tastature čini kao relikt prošlosti. Jednostavno rastavljanje bilo koje druge tastature može poništiti garanciju, ali ne i ovu.

GMMK Pro ima raspored od 75%, što je malo kompaktnije od tastature bez tenkey-a (TKL), koja zadržava tipke poput PgUp i Home, ali ih pomiče u stranu. Jesam li spomenuo da je ova tastatura teška? Teška je tri i po funte i dovoljno je čvrsta da se koristi za odbranu tokom jedne ili dvije zombi apokalipse.

cme0265

GMMK Pro počinje od 170 USD za bazu i odatle vi izaberite komponente koje želite, počevši od željenih prekidača tipki i tipki koje najbolje odgovaraju vašem stilu. Iako 170 USD može izgledati kao visoka cijena za tastaturu, njen robustan dizajn će izdržati test vremena dok je rastavljate i obnavljate tokom njenog vijeka trajanja, a često je možete naći u prodaji za 140 USD ako ste strpljivi.

Ako ne želite da platite toliko samo za školjku, Glorious nudi druge „uradi sam“ tastature od njihovih najnovijih modela GMMK 2 do originalne GMMK 1 tastature pune veličine, a sve počinju od 70 dolara za njihov odgovarajući kit. Ako ga sami izgradite nije vaša jača strana, možete ih naručiti unaprijed napravljene od strane Gloriousa uz naknadu.

Osim toga, tu su i O-prstenovi koje možete pričvrstiti na poklopce tipki za tiši zvuk, fensi USB-C kabel u avijatičarskom stilu koji dolazi u različitim bojama i više oblika oslonca za ručne zglobove koje možete izabrati. Ako ste jedan od onih naprednih korisnika koji ne mogu živjeti bez numpada, Glorious je također upravo najavio GMMK Numpad, bežičnu tipkovnicu za makroe s klizačem i dodatnim okretnim gumbom u odgovarajućem stilu.

Zašto DIY?

Prednost DIY-a osim mogućnosti prilagođavanja je da ga uvijek možete nadograditi. Još bolje, ako se nešto pokvari, ne morate kupiti potpuno novu tastaturu, samo zamijenite komponente koje želite popraviti/nadograditi i vi ste Gucci.

Rastavljeni GMMK Pro sa ugrađenom polikarbonatnom zadnjom pločom i Glorious Panda prekidačima.

Iako mislim da je GMKK Pro svakako vrijedan svakog penija, različita prilagođavanja mogu zaista brzo početi da se zbrajaju. Ako želite apsolutno najbolju tastaturu, to će koštati, ali ne morate da dobijete sve odjednom i uvijek možete nadograditi/zamijeniti komponente tokom vijeka trajanja tastature.

Sve je vrlo jednostavno za izgradnju i savršeno za ljude koji imaju pravo na popravku koji uživaju u petljanju i popravljanju proizvoda koje svakodnevno koriste. Zaista, mogućnosti prilagođavanja ovdje su beskrajne s ovom tastaturom, a Glorious je čini super lakim za prilagođavanje nudeći sve direktno sa svoje web stranice.

Potpuno sastavljen GMMK Pro sa Glorious Model D bežičnim mišem i Glorious alatima za tastaturu za igre.

Oni koji su novi u izradi svojih tastatura trebali bi početi s davanjem prioriteta funkcijama koje su vam važne. Da li više volite najbolje moguće osvjetljenje, ili najbolje iskustvo kucanja, ili oboje? Ako vam je prvenstveno stalo do zvuka, onda biste trebali odabrati taktilne prekidače u kombinaciji s njihovom polikarbonatnom pločom prekidača zajedno sa setom njihovih GPBT kapica.

Dostupne su i tone YouTube tutorijala o dodatnom podešavanju zvuka GMMK Pro-a, kao što je korištenje modova trake i postprodajnih stabilizatora, a vrijedno je napomenuti da možete uštedjeti novac podmazujući prekidače sami ako imate vremena – samo Glorious prekidači se prodaju kao prethodno podmazani.

Moja najveća zamjerka nije čak ni u vezi sa samom tastaturom, već s drvenim zglobom sa završnom obradom Golden Oak koji sam dobio. Iako je iznenađujuće udoban i potpuno samo dodatak, ne odgovara estetici tastature onako kako sam mislio. Da stvar bude još gora, sama završna obrada se baš i ne drži dobro, s tim da se haba i pokvari od jedva da se koristi, a završni sloj se ljušti na drugim područjima. Ako tražite dobar ručni zglob, preporučujem Glorious Stealth Slim Wrest.

Veličanstveni drveni ručni zglob sa završnom obradom od zlatne hrastovine na kojoj se vide tragovi habanja i ogrebotina

Preporučene gradnje

Eksperimentisao sam sa gomilom različitih verzija u potrazi za optimalnom kombinacijom komponenti i prekidača. Evo mojih najboljih konfiguracija:

  • Najbolja startna verzija (240 USD): GMMK Pro baza (170 dolara) + Gateron Brown [Tactile] ($35) + Aura Keycaps (35 dolara)
  • Čvrsta i lijepa (262 USD): GMMK Pro baza (170 dolara) + Pozadinska ploča od polikarbonata ($20) + Kailh Speed ​​Copper ($37) + Aura bijele kapice za ključeve (35 dolara)
  • Thocky pick (345 USD): GMMK Pro baza (170 dolara) + Pozadinska ploča od polikarbonata ($20) + Glorious Panda taktilni prekidači [Lubed] (105 USD) + White Ice PBT kapice za ključeve (50$) = 345$ ukupno.
  • Radovi (461 USD): GMMK Pro baza (170 dolara) + Pozadinska ploča od mesinga ($50) + Glorious Lynxes linearni prekidači [Lubed] ($105) + White Ice PBT kapice za ključeve ($50) + Zlatno okretno dugme ($10) + Phantom crni namotani kabel ($50) + Stealth Padded Wrest Wrest (26 dolara)
GMMK Pro u crnoj boji sa bijelim Ice PBT poklopcima za ključeve, zlatnim okretnim gumbom, Phantom Black Aviator USB-C kablom i polikarbonatnom zadnjom pločom.  U pozadini se vidi Glorious Lube Station sa raznim alatima.

Šta tražiti u DIY-u

Postoji dosta modularnih mehaničkih tastatura koje se mogu zamenjivati ​​bez isključivanja, ali Glorious je uspešno uzeo GMMK Pro u mejnstrim tako što je nadogradnji i prilagođavanje učinio lako dostupnim sa jednog mesta: svoje veb stranice. Ništa nije slično po cijeni, zajednici i podršci za modove. Postoji mnoštvo YouTube videa o tome kako ga modificirati po svom ukusu. Ističu se i fizički dizajn u kombinaciji s lakoćom nadogradnje i modifikacije, kao i ukupna dugovječnost ove tastature.

Glorious je opisuje kao tastaturu za entuzijaste, igrače i profesionalce koja se montira na zaptivke, sagradite sami. “Postavljena zaptivka” znači da dijelovi tastature koji je montiraju na okvir ne dodiruju metal. Ovo proizvodi čišći, izolovani zvuk i osećaj blaži prilikom kucanja koji ne dobijate sa tipičnom tastaturom. Kompatibilan je sa većinom Cherry MX prekidača, dakle Gateroni, Kailhs ili kvalitetniji Pandas prekidači sve će raditi.

beauty-shots-00-00-06-17-still009.png

Jedinstveni metalni okvir GMMK Pro uključuje prilagodljive LED trake sa strane za taj vrhunski ambijent rasvjete po kojem je Glorious poznat, i ima dugme za jačinu zvuka koje ima lijep taktilni osjećaj i koje možete prilagoditi tako da odgovara određenoj estetici. Tastatura proizvodi ugodan “udarni” zvuk zahvaljujući tim zaptivnim nosačima i podmazanim stabilizatorima — sve slavne kvalitete u svijetu mehaničkih klavijatura.

Okvir je dizajniran da se više puta rastavlja i obnavlja. Kao i kod svih prilagođenih tastatura, pobrinite se da imate prave alate: izvlakač za ključeve, alat za skidanje prekidača i Philips odvijač. Oni koje Glorious nudi na odlasku nisu loši, ali možete kupiti neke alate na Amazonu ako pokušavate uštedjeti nekoliko dolara.

cme0271-2

Možete birati između polikarbonatne osnovne ploče, koja pomaže u raspršivanju niskog sjaja RGB rasvjete i pruža još bolji zvuk, idealan za taktilne prekidače ili mesinganu stražnju ploču koja je najidealnija za linearne prekidače… i dodaje primjetnu količinu težine za ionako pozamašnu tastaturu. Potonji je utisnuti komad mesinga, tako da će možda biti potrebno malo ispravljanja iz kutije. Ali čak i tako dobro se uvrne u ploču.

Prilikom odabira pozadinske ploče, zapamtite da je nećete moći vidjeti ni kada se tastatura potpuno sastavi. Zamena zadnje ploče je muka, pa je najbolje da kupite ono što želite unapred umesto da čekate da uštedite novac. Toplo preporučujem polikarbonatnu pozadinu za dodatnih 20 dolara.

Ako se ipak odlučite zaroniti u “uradi sam” tastature, toplo vas ohrabrujem da istražite modove koje možete izvesti i pokušate ih sami napraviti, to samo dovodi vašu tastaturu na potpuno novi nivo i nećete požaliti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *