Crypto

‘Značajna količina’ imovine FTX-a je ukradena ili nestala — stečajni advokat

James Bromley, partner u advokatskoj kancelariji Sullivan & Cromwell koji zastupa dužnike u FTX-ovom slučaju bankrota u okrugu Delaware, rekao je da je imovina u firmi i dalje izložena riziku od sajber napada.

U livestreamu stečajnog postupka FTX Tradinga 22. novembra, Bromley je rekao da je novi izvršni direktor FTX-a John Ray iznio ključne prigovore s ciljem da se firma, preostali zaposlenici i sredstva dobiju kroz kontroverzni i javni kolaps. Prema rečima ko-zastupnika FTX-a, osnovna grupa zaposlenih je nastavila da radi na berzi kako bi osigurala sigurnost imovine i održavanje evidencije, ali hakeri predstavljaju pretnju od 11. novembra kada je kompanija podnela zahtev za Poglavlje 11.

“Ne govorimo samo o kripto imovini, gotovini ili fizičkoj imovini – govorimo i o informacijama, a informacije su ovdje imovina,” rekao je Bromley. “Nažalost […] značajna količina imovine je ili ukradena ili je nestala. Trpimo od sajber napada, kako na dan peticije tako i narednih dana, i, kao što sam ranije spomenuo, angažovali smo sofisticiranu ekspertizu za zaštitu od hakova, ali oni se nastavljaju.”

Advokat je rekao da je FTX angažovao pomoć nekoliko pravnih, sajber-sigurnosnih i blokčejn analiza firmi u sklopu postupka, uključujući Chainalysis – firma je ranije davala informacije relevantne za slučajeve provođenja u vezi s kriptovalutom od strane američkih vladinih agencija. Bromley je dodao da je još jedna firma za sajber sigurnost uključena u slučaj, ali je rekao da neće otkriti njen identitet zbog zabrinutosti da bi hakeri imali koristi od informacija.

Nepoznati akter je već uklonio 228.523 etera (ETH) iz FTX-a usred kolapsa i bankrota berze, kasnije pretvarajući dio sredstava u Bitcoin (BTC). Od 21. novembra, napadač je prebacio oko 200 miliona dolara u ETH na 12 različitih adresa novčanika.

Povezano: FTX haker je sada 35. najveći vlasnik ETH

Reorganizacija na nivou rukovodstva je također bila prioritetni cilj za FTX pod Rayom, koji je kritikovao javne komentare bivšeg izvršnog direktora Sama Bankman-Frieda o debaklu. Bromley je dodao da je pod Bankman-Fried-om razmjena bila “pod kontrolom male grupe neiskusnih i nesofisticiranih pojedinaca”, od kojih su neki ili svi možda bili kompromitovani.

„U isto vrijeme kada je ušla u banku, došlo je do krize vodstva [at FTX]. FTX kompanije su bile pod kontrolom vrlo male grupe ljudi na čelu sa Semom Bankman-Friedom. Tokom bijega na banku, rukovodstvo gospodina Bankman-Frieda se pokvarilo, a to je dovelo do ostavki u svim redovima.”

Ročište koje se prenosi uživo bilo je prvo dostupno javnosti nakon što je FTX Group podnijela zahtjev za stečaj 11. novembra, ali nove informacije o kolapsu kompanije i dalje se objavljuju putem sudskih dokumenata i medija. Bankman-Fried, članovi njegove porodice i drugi visoki rukovodioci FTX-a navodno su kupili više nekretnina na Bahamima vrijednih više od 121 milion dolara. Bromley je na sudu rekao da je entitet povezan s Alameda Research kupio nekretnine u vrijednosti od oko 300 miliona dolara u toj ostrvskoj državi, ali nije eksplicitno imenovao bivšeg izvršnog direktora FTX-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published.