Crypto

Zipmex dobija tromjesečnu zaštitu u Singapuru zbog zaustavljenih povlačenja

Burza kriptovaluta Zipmex dobila je priliku da riješi probleme likvidnosti jer je sud u Singapuru odobrio firmi više od tri mjeseca zaštite povjerilaca.

Visoki sud u Singapuru donio je odluku da svakom od pet Zipmex entiteta da moratorij do 2. decembra 2022. godine za izradu plana restrukturiranja, objavio je Bloomberg u ponedjeljak.

Akcija ima za cilj da zaštiti Zipmex od potencijalnih tužbi kreditora tokom perioda moratorijuma nakon što je berza naglo zaustavila povlačenje kriptovaluta na svojoj platformi sredinom jula. Kriptovaluta je od tada nastavila djelomična povlačenja iz Zipmexovog trgovačkog novčanika, ali još uvijek nije nastavila sa svim povlačenjima.

Zipmex je tražio zaštitu kreditora na period od šest mjeseci nakon što je zaustavio povlačenja, podnijevši pet zahtjeva za moratorijum 27. jula. Berza je navela probleme s likvidnošću zbog izloženosti zajmodavcu kriptovaluta Babel Finance, koji je zaustavio povlačenja u junu.

Kripto berza sa sjedištem u Tajlandu nije prva kripto firma koja je dobila moratorij u Singapuru. Sudija Aedit Abdullah također je odobrio tromjesečnu zaštitu od povjerilaca Vauldu, drugoj lokalnoj kripto firmi koja je zaustavila povlačenje sredstava početkom jula.

Prema nekim izvještajima, dioničari Zipmexa i potencijalni investitori pozvali su izvršnog direktora Marcusa Lima da podnese ostavku zbog odluka menadžmenta za koje vjeruju da su dovele do teške novčane krize.

Povezano: Platforma za kripto pozajmljivanje Hodlnaut obustavlja usluge zbog krize likvidnosti

Pozajmljivanje kriptovalutama je vrsta kripto usluge koja omogućava zajmoprimcima da koriste svoju kripto imovinu kao kolateral za dobijanje kredita u fiat valutama kao što je američki dolar ili stabilnim coinima kao što je Tether (USDT). Praksa omogućava korisnicima da dobiju novac bez potrebe da prodaju svoje kovanice i kasnije otplate kredit.

Industrija kripto pozajmljivanja suočila se s ogromnim problemima likvidnosti usred velikog medvjeđeg tržišta 2022. godine jer zajmodavci nisu mogli osigurati punu likvidnost na imovini koja je posuđena u isto vrijeme. Prema nekim promatračima industrije, kripto pozajmljivanje je i dalje u stanju preživjeti krizu, ali se mora riješiti problema neusklađenosti ročnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *