Crypto

Zemlje u kojima je Bitcoin (BTC) legalan

Obično postoje makroekonomski faktori kojima zemlja želi da upravlja usvajanjem valute kao zakonskog sredstva plaćanja. Da bi Bitcoin postao legalno sredstvo plaćanja, ovi faktori bi se trebali podudarati s vizionarskim vodstvom.

Uprkos tome, centralne banke ulaze u digitalne valute. Postoje zemlje s fundamentalnijim problemima koje samo digitalna verzija fiat valute možda neće riješiti. Na primjer, zemlje poput Argentine i Venecuele već godinama pate od hiperinflacije i mogu raditi s oblikom valute koja ima vrijednost izvan njihovih vlastitih ekonomija. Tu su i zemlje poput Salvadora, Paname, Gvatemale i Hondurasa, u kojima veliki procenat BDP-a doprinose doznake. Ovo utire put za oblik razmjene vrijednosti koji nije ograničen nacionalnim granicama. Na primjer, 24,07% BDP-a El Salvadora u 2020. došlo je od doznaka. 

Još jedno pitanje koje zemlje treba uzeti u obzir je stepen finansijske uključenosti u njihove ekonomije. Iako putovanje kupaca oko kriptovaluta nikako nije prilagođeno korisniku, mora se reći da su hiperlokalni eksperimenti u stvaranju ekosistema na bitcoin u zemljama poput El Salvadora doživjeli određeni uspjeh. S obzirom da doznake u velikoj mjeri doprinose privredi, digitalne valute ne samo da mogu pomoći finansijskoj inkluziji, već i postići uštede na naknadama za doznake.

Također treba napomenuti da su režimi koji uvode Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja tvrdili da donose finansijsku uključenost svojoj populaciji. Ipak, finansijskoj inkluziji često mora prethoditi prodor mobilnih uređaja i interneta. Bez digitalne infrastrukture, digitalna valuta neće moći sama da reši problem finansijske inkluzije.

Dakle, koje su zemlje usvojile Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja i kako su to učinile? El Salvador je prva zemlja koja je usvojila Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja. Osim gore opisanih makroekonomskih faktora, zemlja je imala lidera koji je bio spreman da eksperimentiše sa bitkoinom. Od tada je bio odani ambasador kriptovalute. 

Druga zemlja koja je usvojila Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja je Centralnoafrička Republika (CAR). CAR je bogat prirodnim resursima poput zlata i dijamanata i ima ekonomiju od 2,3 milijarde dolara. Ipak, finansijska uključenost je prilično niska i oni se oslanjaju na doznake. Osim prihvaćanja Bitcoina, zemlja je također otkrila da će 20% njihove riznice držati Sango Coin (SANGO), digitalnu valutu koja će odražavati zdravlje prirodnih resursa u zemlji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *