Crypto

Želite spriječiti razmjenu poput Celzijusa da vam zaplijeni novac? Budite ‘kastodi klijent’

Osramoćeni zajmodavac kriptovaluta Celsius Network zatražio je od suda ovog mjeseca da vrati imovinu svojim “kastodi klijentima”, ali ne i svojim klijentima “zaradi i pozajmi”. Pitate se kako se zadržati u bivšoj grupi kada propadne kripto burza koju koristite? Evo sažetka.

Šta je zapravo “kastodi klijent?” U principu je sličan štednom računu u tradicionalnoj banci — često se vraća na zahtjev skrbnika. U ovom slučaju, Celzijus je taj koji ima fiducijarnu odgovornost.

Ova vrsta računa se drži odvojeno od računa „zaradi i pozajmi“. Uključuje novčiće koji se mogu prenijeti, zamijeniti ili koristiti kao kolateral za zajam, ali ne zarađuju nagrade. Kupljeni ili preneseni novčići će ići na vaš skrbnički račun. Procjenjuje se da Celsius ima oko 74.000 skrbničkih računa.

Povezano: Celzijus, 3AC je pokazao zašto više finansijskih aktivnosti mora biti u lancu

Nasuprot tome, kovanice na vašem računu za zaradu i posudbu će zaraditi nagrade, ali se ne mogu zamijeniti ili koristiti kao kolateral za zajam. Ovo se odnosi na aktere i — očigledno — zajmoprimce.

Stečajni sud je zakazao ročište za 6. oktobar. Argument koji je Celzius iznio je da su klijenti skrbništva zadržali “pravomoćno vlasništvo” nad svojim novčićima, tako da oni ne čine dio Celziusove stečajne mase.

Finansijski izvještaj iz prijave stečaja kompanije Celsius Network

Celzius prati Voyager Digital i Hodlnaut, koji su 29. avgusta stavljeni pod privremenu sudsku upravu – govore “intenzivne nege” u stečaju. I neće, po mom mišljenju, biti posljednji tokom ove kripto zime. Kripto pokolj je u toku, ali pitanje je: Koje se ključne lekcije mogu naučiti iz Celzijusovog pada? Da li su vaši novčići u opasnosti da budu stavljeni na „pogrešnu vrstu računa“ u budućnosti? Hajde da ispitamo.

Povezano: Hodlnaut otpušta 80% osoblja, aplicira za pravosudni menadžment u Singapuru

Celsius, osnovan u Sjedinjenim Državama 2017., tvrdio je da ima 2 miliona korisnika širom svijeta od juna 2022. Prikupio je značajne sume od investitora, procijenjenih na 750 miliona dolara krajem 2021. Poslovni model kompanije povukao je neke paralele sa tradicionalna banka — koristeći koncept frakcijske rezerve — prima depozite od kripto investitora koji traže prinos i, nakon toga, daje zajmove za zaradu marže, profita ako želite. Ali koji su faktori i događaji eventualno doprinijeli Celzijusovom odlasku u njegov nezavidan položaj – ponor nesolventnosti?

Prvo, čini se da se Celsiusova strategija oslanjala na kontinuirano bikovsko tržište kako bi održala protok likvidnosti – više novih korisnika koji deponuju na platformi kako bi zadovoljili nagrade i povlačenja postojećih korisnika. Struktura tipa Ponzi? Možda. Strategija orkestrirana od strane vodstva – sasvim sigurno. Odlučili su da se klade na crnu ili crvenu, uz sveukupno loše odluke o ulaganju. Prema brojnim izvorima, izvršni direktor Celsiusa Alex Mashinsky preuzeo je kontrolu nad Celsiusovom trgovinskom strategijom samo nekoliko mjeseci prije njenog raspada, često nadjačavajući iskusne investicijske menadžere.

Povezano: CEO Celsiusa lično je upravljao kriptotrgovinama mjesecima prije bankrota

Pored toga, često se pozicionirao kao pružalac visokog godišnjeg procenta prinosa (APY) u odnosu na druge platforme decentralizovanog finansiranja (DeFi) – posebno, svoje CEL tokene, gde se nudio prinos od 20%. Ovo postavlja pitanje da li su takve stope bile održive u cikličnom padu. Prilikom davanja kriptovaluta štedišama, čini se da je profil rizika ovih zajmoprimaca bio visok – visok u odnosu na kreditni rizik i rizik neizvršenja obaveza. Tradicionalne banke imaju decenijama iskustva i podatke koje mogu koristiti i usavršiti svoje procedure za kreditni rizik prije davanja kredita. Sumnjam da je Celsius imao istu dubinu stručnosti.

A onda je došlo do krize likvidnosti — slično kao što je bio slučaj sa bankom Northern Rock u Ujedinjenom Kraljevstvu tokom finansijske krize 2008. godine. Zbog koncepta djelimičnog rezervisanja, nijedna banka ili institucija za kreditiranje ne mogu istovremeno zadovoljiti zahtjeve za povlačenje ako jedan dio deponenata dođe na poziv odjednom. Celzius je to prepoznao i tako zamrznuo isplate i trgovinske aktivnosti čim su zazvonila zvona za uzbunu.

Sve u svemu, bez obzira na njegovu sudbinu, Celsius je doprinio razvoju i evoluciji kriptovaluta i DeFi-ja, slično izumiteljima čiji su genijalni izumi jednostavno bili ispod komercijalnog uspjeha. Oni su igrali vitalnu ulogu u procesu i omogućili drugima da uspiju. Vrijedne lekcije se mogu naučiti, a učenja primijeniti.

Povezano: Sen. Lummis: Moj prijedlog sa senatorom Gillibrandom ovlašćuje SEC da zaštiti potrošače

Daljnji olakšavajući faktori su u nizu kripto događaja — Terra LUNA Classic (LUNC) i TerraClassicUSD (USTC) pad i BadgerDAO hak. Celsius je bio izložen i jednom i drugom, što je kulminiralo finansijskim uticajem koji je napravio rupe u njegovom bilansu stanja. Makroekonomski događaji rastuće globalne inflacije bez sumnje su odigrali ulogu. Uz obilje „novog novca“ koje su vlade štampale tokom pandemije, njegova sve veća brzina kroz sistem zajedno sa problemima u lancu snabdevanja samo je dodala više goriva kripto špekulativnom balonu i krahu.

Dakle, koje su tri ključne lekcije koje se mogu naučiti iz Celziusove nevolje?

Prvo, da li ste vlasnik računa za skrbništvo ili zarađi i pozajmite, sve će se svesti na činjenice — nije stvar izbora. Iako će se gotovo sigurno svesti na pravnu odluku, po mom mišljenju, treba uzeti u obzir ekonomsku suštinu vaše aktivnosti. Čak i tada, pretpostavljam da će se Celsius zalagati za usku definiciju “pritvora” u ovom kontekstu, i nemojte se iznenaditi ako postoje klauzule o povratu. Otvoreno su izjavili da namjeravaju podnijeti plan koji će kupcima pružiti opciju da ostanu dugo kripto.

Drugo, postalo je pomalo kliše, ali mantra “ne vaši ključevi, ne vaši novčići” zvuci istinito. Rizici skrbničkih novčanika su sada očigledni. Investitori čija je kripta zaključana na platformi imaju veću vjerovatnoću da pretrpe gubitke. Prema zakonima o nesolventnosti, investitori su klasifikovani kao neosigurani povjerioci, a čak i ako su skrbnički klijenti, vjerovatnoća je da će dobiti djelić — ako uopće išta — vrijednosti svog portfelja.

Povezano: Šta će pokretati vjerovatnu trku kriptovaluta u 2024. godini?

Na kraju, ako je APY nagrada previše dobra da bi bila istinita, onda možda i jeste. U Celsiusovom slučaju, problem je bio pojačan nuđenjem kamatnih stopa na kredite blizu nule od 0,1% APY. Jednostavna matematika sugerira da njegov poslovni model uopće nije bio robustan.

Samo će vrijeme pokazati šta će se pojaviti iz ruševina ove katastrofe. Ako nas istorija nečemu nauči, to je da su medvjeda tržišta često katalizator pažnje koja se usmjerava na inovacije i korisnost – era Web 1.0 i 2.0 dot.com svjedoči o tome. Konsolidacija, spajanja i akvizicije su definitivno na pomolu, a s njima će se pojaviti i novi Amazoni i eBay-ovi kriptoverza.

Tony Dhanjal služi kao šef poreske strategije u Koinlyju i njegov je PR i brend ambasador. On je kvalificirani računovođa i porezni stručnjak sa više od 20 godina iskustva u različitim industrijama unutar FTSE100 kompanija i javne prakse.

Ovaj članak je u svrhu općeg informisanja i nije namijenjen i ne treba ga smatrati pravnim ili investicijskim savjetom. Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.