Crypto

‘Zeleni ETH’ narativ za poticanje ulaganja i usvajanja, kažu stručnjaci

Očekuje se da će ukidanje Ethereum-ovog energetskog intenzivnog sistema dokazivanja rada (PoW) dovesti do toga da Ether (ETH) „pređe u institucionalni svijet“, prema brojnim menadžerima fondova i suosnivačima.

Dana 15. septembra, Ethereum je službeno prešao na mehanizam konsenzusa proof-of-stake (PoS), za koji se očekuje da će smanjiti potrošnju energije koju koristi mreža za 99,95%, prema Ethereum Foundation.

Nadogradnja je efektivno okončala potrebu da se Ethereum mreža oslanja na rudare i hardver za rudarenje koji guta energiju za validaciju transakcija i izgradnju novih blokova, jer su ove funkcije sada zamijenjene validatorima koji “ulažu” svoj ETH.

U izjavi za Cointelegraph, Charlie Karaboga, izvršni direktor i suosnivač australske fintech kompanije Block Earner, rekao je da će prelazak mreže na PoS “potaknuti budućnost novca da bude više zasnovana na internetu”.

Rekao je da će Ethereum postati „sloj poravnanja koji će svi prihvatiti i kojem će vjerovati – posebno kada svjetla reflektora sijaju jače nego ikad po pitanju održivosti u rudarenju kriptovaluta“.

Markus Thielen, glavni investicijski direktor IDEG-a za upravljanje digitalnom imovinom, rekao je da je bio u razgovorima sa državnim fondovima i centralnim bankama kako bi pomogao u izgradnji njihovih portfelja digitalnih sredstava, ali su direktne investicije često bile „odbijane zbog energetskih zabrinutosti“.

Ali sada kada je Ethereum mreža prešla na PoS, ovo pitanje je mnogo manje zabrinjavajuće, rekao je:

„Iako je potražnja bila jaka, karika koja nedostaje bila je osnovna finansijska infrastruktura sa nultim emisijama. S prelaskom Ethereuma na PoS, ovo jasno rješava ovaj posljednji stub zabrinutosti.”

Henrik Andersson iz Apollo Capitala rekao je za Cointelegraph da je ESG postao “veliki faktor” iza donošenja odluka o institucionalnim investicijama u posljednjih nekoliko godina.

Andersson je rekao da vjeruje da bi smanjenje potrošnje energije od 99,95% na Ethereumu dramatično poboljšalo ETH-ov ESG rezultat, što bi ga zauzvrat „učinilo privlačnijim za institucionalne investitore“ na duži rok.

Suosnivač Blockworksa Jason Yanowitz rekao je svojih 92.900 pratilaca 15. septembra da će “Green ETH” biti “najbolji narativ” u historiji kriptovaluta, s kripto rudarstvom i PoW-om koji će dugo mučiti industriju.

Povezano: Kako se blockchain tehnologija koristi za očuvanje životne sredine

Yanowitz je napomenuo da je do sada narativ “Bitcoin je loš za okoliš” bio “tako upečatljiv”, dodajući da se širio poput požara” i “vjerovatno je imao najnegativniji utjecaj na performanse imovine”.

„Većina velikih institucija sada ima ESG mandate“, rekao je Yanowitz.

„Fidelity, BlackRock, Goldman, itd… sviđalo im se to ili ne, oni sada moraju da razmotre ekološke uticaje svojih portfelja.”

Ali to je sada stara vijest za Ethereum, a Yanowitz dodaje da je najvažniji zaključak iz spajanja da je „Ethereum postaje zelen“ što postaje vrlo privlačno velikim korporacijama koje imaju ESG mandate da se pridržavaju:

“Ovo će biti najbolja narativna kripto i ETH ikada vidjeli. To će se sliti u institucionalni svijet, gdje će investitori kupovati ETH jer zadovoljava njihov ESG mandat.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.