Crypto

Zašto se cijene kriptovaluta smiruju prije nadolazeće oluje

Iako se kripto imovina konsoliduje ove sedmice, kripto-prostor je imao veoma dug mjesec – cijene kovanica su bile izbirljive, a septembar je počeo klimavo.

Kako sve više investitora nastavlja da posmatra, čini se da oprezan optimizam zavladava. Ipak, očekuje se da će ova sedmica biti prekretnica u kripto prostoru na više frontova.

Očekuje se da faktori unutar i izvan tržišta igraju ulogu u određivanju performansi tržišta. Ova sedmica bi mogla biti ključna za određivanje smjera tržišta u kratkom roku.

Tržišta se okupljaju za Kickstart sedmicu 2

Kako ulazimo u utorak, kripto tržište je zadržalo dobitke ostvarene tokom vikenda. Bitcoin se trenutno trguje na 22.300 dolara, blizu jednomjesečnog maksimuma od 22.500 dolara koji je postavljen ranije ove sedmice.

Do sada je par BTC/USD zadržao dobitke ostvarene tokom vikenda, uz pad američkog dolara koji je djelovao kao okidač za rizične aktive i zaštite na početku sedmice. Tradicionalno tržište dionica, poput kriptovaluta, doživjelo je mali porast.

I NASDAQ Composite Index i S&P 500 porasli su 1,1% nakon otvaranja tržišta u ponedjeljak, a S&P je nastavio svoj snažan rast nakon što je u petak probio svoj 50-dnevni eksponencijalni pokretni prosjek (EMA).

Međutim, indeks američkog dolara (DXY), koji prati učinak dolara u odnosu na nekoliko drugih glavnih valuta, bio je u padu od 0,7% na dan.

CPI podaci su sve što je bitno

Trenutno stanje na tržištu izgleda stabilno jer trgovci čekaju podatke o indeksu potrošačkih cijena u SAD (CPI). Metrika, ključni pokazatelj inflacije, jedan je od najznačajnijih prediktora tržišnih dobitaka ili gubitaka ove godine, posebno s globalnim ekonomijama koje se bore s inflacijom i posljedicama velike potrošnje za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Prema City Indexu, avgustovski CPI podaci, koji će biti objavljeni danas, trebali bi biti blago pozitivni. Očekuje se da će CPI pasti za 0,1%, čime će međugodišnja inflacija biti oko 8%, što je mnogo bolja pozicija od junskog vrhunca od više od 9%. Međutim, očekuje se da će osnovni CPI, koji isključuje energiju i druge promjenjive stavke, porasti do 0,3%, dovodeći međugodišnju stopu na 6,1%.

Čini se da trgovci štite svoje opklade dok se Fed priprema da objavi podatke o CPI-u, zbog čega se dolar bori. Ako objavljeni podaci budu bolji od očekivanih, dolar bi mogao ojačati, stvarajući dodatni pritisak na cijene kriptovaluta.

Oprezni optimizam dok se tržišta slažu

Uprkos trenutnom porastu, trgovci su i dalje oprezni jer su tehnike Bitcoina i dalje nestabilne. Vodeća kriptovaluta je ojačala tokom vikenda, ali nekoliko analitičara vidi njen neuspjeh da probije barijeru od 23.000 dolara kao mogući signal za pad.

Prema II Capou iz Crypto-a, poznatom analitičaru tržišta, trenutna akcija cijena predstavlja kratak pritisak koji jednostavno kapitalizira uzbuđenje oko spajanja Ethereum-a i drugih predstojećih događaja. Dodao je da očekuje dalji pad kada se početna ludnica splasne.

Popularni trgovac Crypto Ed izrazio je sličan sentiment, tvrdeći da je potencijal za povećanje bitkoina trenutno ograničen na oko 23.000 dolara. Međutim, kretanje naniže moglo bi vratiti novčić u regiju od 20.800 dolara.

Sve će oči biti uprte u Fed i njegovo objavljivanje CPI brojeva, ali s obzirom da spajanje Ethereum-a također izaziva interesovanje, tržište bi moglo biti u jednoj od svojih najvažnijih sedmica u dugo vremena.

Leave a Reply

Your email address will not be published.