Crypto

Zašto rast cijene bitkoina usporava zbog mješovitih stopa i izgleda rasta, akcija DOJ-a – ali će ponovo rasti

Cijena bitcoina porasla je za 0,4% na 20.910 dolara, donekle se oporavila od pada od 1.000 dolara nakon što je suosnivač kripto mjenjačnice uhapšen u srijedu, a slabi američki podaci ukazuju na teško prizemljenje.

Iako su jučer bile dobre vijesti o veleprodajnoj inflaciji u SAD-u, šokantni podaci o maloprodaji podsjetili su učesnike na tržištu da dolazi recesija, ako ne već ovdje.

To je, u kombinaciji sa slabim podacima o fabričkoj proizvodnji, završilo sedmicu u kojoj se vidi proizvodnja u SAD-u

Usporavanje rasta je loše za dionice – a to se danas odrazilo na kriptovalute. S&P 500 je pao za 1% na 3,889, a Nasdaq za 1,08% i trgovao na 10,836.

Cijena bitkoina može se osloboditi trenutne zone otpora tako što će se gurnuti iznad 22.500 dolara

Bitcoin i sva druga kripto imovina su u velikoj korelaciji sa drugim rizičnim sredstvima kao što su dionice u proteklih 12 mjeseci, tako da se ono što se dešava u dionicama prelijeva u kriptovalute.

Vrhunska kripto imovina trenutno se bori u području otpora iz kojeg se može osloboditi na oko 22.500 dolara (pogledajte grafikon ispod).

Sljedeća je regija od 30 hiljada dolara, a zatim još jača oblast otpora između 34,7 hiljada i 48,8 hiljada dolara.

Ali možda idemo ispred sebe, jer još uvijek nije jasno da li je rast bitcoina stvaran.

Za sada, međutim, cijena bitkoina je čvrsto iznad 200-dnevnog pokretnog prosjeka, prvi put od decembra 2021., nakon što je nakratko dodirnula MA200 u martu prošle godine.

Strahovi od bankrota Genesis, drama o plafonu duga, ECB oštre razgovara o stopama – povećava neizvjesnost za kriptovalute

Kao da sve to nije dovoljno da se tržišta brinu, jučer je donijela vijest da se kripto zajmodavac Genesis sprema za bankrot, a Digital Currency Group, njen vlasnik, obustavlja svoju dividendu.

Tada je danas dovedena gornja granica američkog duga, što je primoralo Ministarstvo finansija da koristi takozvane posebne mjere kako bi izbjeglo neizvršenje obaveza.

Na drugom mjestu, Evropska centralna banka (ECB) je nagovijestila da će ostati na kursu povećanja kamatnih stopa, bez obzira na to što Fed radi, što je dalje rušilo cijene kriptovaluta.

Christine Lagarde, predsjednica ECB-a, naznačila je da će centralna banka eurozone nastaviti da raste, iako postoje znaci da će inflacija omekšati u cijelom bloku.

Ovo dolazi nakon što su se na decembarskom sastanku Upravnog vijeća ECB pojavile zabrinutosti o tvrdoglavim osnovnim inflatornim pritiscima.

Dakle, čak i ako bi Fed mogao početi da ublažava stope, to neće biti slučaj u Evropi.

Više kamatne stope nanose štetu rastućem sektoru dionica kao što je tehnologija jer jede buduću zaradu, potkopavajući time procjenu vrijednosti. Kripto se, iz bilo kojeg razloga, ponaša kao visokorizična tehnološka dionica.

Racija DOJ-a je dobra za borbu protiv kriminala, ali najava je bila samo teatra

Dodajte tome akciju protiv pranja novca koju je juče poduzelo Ministarstvo pravde SAD-a i lako je shvatiti zašto se raspoloženje kripto tržišta juče pogoršalo.

DOJ je uhapsio Anatolija Legkodymova, suosnivača berze Bitzlato, zbog sumnje da je prao ilegalno kockanje i novac od droge.

Dobro je vidjeti akciju DOJ-a, ali se obraća američkim vlastima koje osjećaju potrebu da naprave šou nakon što su spavali za volanom na FTX-u

Uprkos svim ovim preprekama, kratkoročni izgledi za kriptovalute su verovatno takvi da bi zaustavljeni skup mogao brzo ponovo da poleti.

Iako postoje strahovi od teškog prizemljenja za SAD i druge napredne ekonomije, nadolazeća recesija ima za posljedicu da daje Fed-u više slobode u pogledu kamatnih stopa.

Zaista, zabrinutost zbog mogućeg preterivanja Fed-a sa stopama predstavlja otvaranje početaka podjele u tijelu koje određuje stope FOMC-a.

Može doći do značajne promjene u tržišnom raspoloženju između klasa imovine

Marcus Sotiriou, tržišni analitičar u brokeru za digitalnu imovinu GlobalBlock (TSXV:BLOK) smatra da bi mogla biti u toku važna promjena u tržišnom raspoloženju: „Ova reakcija globalnih tržišta mogla bi sugerirati da se investitori jako plaše recesije, kao loše vijesti za ekonomiju dovelo do loših vijesti za tržišta.”

Dodao je: “Ako se ova psihologija održi, to će biti važna promjena režima, nakon što je uporna inflacija bila primarni pokretač cijena imovine u 2022.”

Ali ogromna uloga koju je DOJ imalo u slabljenju cijene bitkoina je, naopako, ono što pruža snažan argument za još više naprijed.

Bitcoin je pao za 1.000 dolara sa 21.400 na 20.500 dolara kada je objavljeno prvo saopštenje DOJ-a, ali kada su stvarne vijesti stigle, nije bilo ni približno tako loše kao što se tržište pribojavalo.

U stvari, čini se da se otvara jaz između SAD-a i Evrope po pitanju kripto regulacije, kao i kamatnih stopa.

SAD se poigravaju sa regulacijom kriptovaluta. Druge regije, kao što je Evropa, zauzimaju promišljeniji i trezveniji pristup.

Evropa je, u određenoj mjeri, prednjačila uspostavom regulatornog okvira MiCA (Tržišta kripto imovine), za koji se očekuje da će u potpunosti stupiti na snagu sljedeće godine ili možda prije.

Razumna kripto regulacija stiže u Južnu Koreju, Tajland, Njemačku…ako ne i u SAD

Timo Lehes, suosnivač Swarm Markets-a, komentarišući akciju DOJ-a, rekao je: „Najavljivanje velikih prinudnih mjera na TV-u kao da su upravo prikovali Dillingerovu bandu može biti dobra politika, ali to nije posebno produktivan pristup.

„Drugi regulatori kao što je BaFin u Njemačkoj imaju pristup regulaciji sektora koji je više okrenut naprijed i ne izgleda baš toliko oduševljen hvalisavim ‘gotcha’ konferencijama za novinare.

Nastavio je: “Po svemu sudeći, Bitzlato je mali mališan u široj šemi stvari u kriptovaluti, a Ministarstvo pravde nije reagovalo na brojne veće skandale u protekloj godini.

„Iako je suzbijanje ilegalnih aktivnosti za pohvalu, ovo neće biti način na koji kriptovalute postaju normalizovani deo finansijskog ekosistema.

“To će doći s odmjerenim regulatornim okvirima i pozitivnim radnim odnosima između regulatora i inovatora kripto tržišta.”

U Južnoj Koreji regulatori također pokazuju znakove da su se uhvatili u koštac s kripto regulacijom na promišljeniji i razumniji način nego što se to može vidjeti u američkoj gomili konkurentskih regulatornih agencija.

GlobalBlock-ov Sotiriou napominje: “SEC Tajlanda, na primjer, ove sedmice je izdao nove propise o čuvanim kriptovalutama… Nadalje, južnokorejski financijski regulator sada razvija alate koji mogu omogućiti praćenje kripto rizika.”

Vrijeme je da počnete sa gomilanjem raznolikog portfelja kripto imovine

Možda razmišljate o kupovini bitcoina kao dio strategije prosječenja troškova dolara, ali ne zaboravite na manja ograničenja. Kao i kod dionica, u ovim nedovoljno istraženim područjima tržišta, posebno u pretprodaji, profil rizika i nagrade je najbolji.

Održiva platforma za igre za zaradu Meta Masters Guild je jedan takav novčić i prikupila je skoro 700.000 dolara u svojoj jedva sedmičnoj pretprodaji.

Drugi je Fight Out, koji koristi Web3 tehnologiju za transformaciju fitnes aplikacija i treninga u teretani. Prikupio je 3 miliona dolara i njegova aplikacija će biti aktivna do drugog kvartala ove godine i planira opremiti mrežu od 20 teretana, uz pomoć elitnih sportista u borilačkim sportovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *