Crypto

Zašto je važno za zdravlje Ethereuma da Lido napreduje kao entitet otporan na cenzuru

S obzirom da se Ethereumovo spajanje treba dogoditi sutra, novo istraživanje analitičke firme Nansen otkrilo je da 64% svih ETH udjela u Beacon Chain platformi kontrolira samo pet entiteta. Od velikih pet, Lido prednjači sa 31% svih uloženih ETH, dok centralizovane berze Coinbase, Kraken i Binance kontrolišu ukupno 30%.

U kontekstu američke zabrane usluge miješanja Tornado Cash-a, koncentracija uloženog ETH-a u rukama nekoliko centraliziranih entiteta podiže vrlo stvarnu avet cenzure. I sa razmjenama kao što su Coinbase i Kraken redovno ispunjavajući zahtjeve organa za provođenje zakona, Ethereumov pomak od proof-of-work i proof-of-stake potencijalno otvara vrata blockchaina za veću državnu i regulatornu kontrolu.

Budućnost Ethereuma se prepliće sa Lido-ovom

Nansenovo istraživanje pokazuje da se uloženi ethereum — koji trenutno iznosi 13,4 miliona ETH — može podijeliti u deset kategorija.

Lido očito prednjači sa 31%, iako postojanje ‘neoznačene’ kategorije — kao i ‘ostalo’ – budi (nepotvrđenu) nadu da pojedinci također ulažu neovisno o grupama i uslugama trećih strana.

Bez obzira na to, činjenica da Lido udobno prednjači po veličini svog udjela postavlja neka neugodna pitanja, čak i ako bi trebalo da bude decentralizirana autonomna organizacija (DAO).

U najmanju ruku, nedavni događaji su pokazali da Lido sada ima interese koji nisu samo nezavisni od Ethereumovih vlastitih ciljeva, već mogu biti u suprotnosti s njegovom mrežom domaćina. Na primjer, jun je donio glasanje o upravljanju u kojem je Lido odbio prijedlog da se postavi ograničenje njegovog rasta, stav koji je podržao suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin.

Osim toga, analiza upravljačke strukture Lidoa ukazuje na to da ona možda nije tako decentralizirana kao što bi neki vjerovali u njenu klasifikaciju kao DAO.

U Nansenovom najnovijem izvještaju o ulaganju u ETH, navodi se da LDO tokeni — koji daju prava upravljanja — pokazuju prilično koncentriran obrazac vlasništva. Ovo je ilustrovano u grafikonu ispod, koji pokazuje da prvih 9 adresa ima 46% ukupne glasačke moći.

Kako Nansenovi autori pišu, “Kao što grafikon pokazuje, ukupno vlasništvo LDO-a je relativno koncentrisano, što bi moglo predstavljati rizik centralizacije za Ethereum ako Lido uspostavi dominantan udio uloženog ETH-a.” Nansen također ističe da za mnoge glasove na Lidu zapravo učestvuje samo mala manjina novčanika, uvodeći još dalju centralizaciju.

U stvari, Nansenov izvještaj daje još mračniju sliku od ovoga, zamišljajući scenario u kojem Lido na kraju drži većinski udio u uloženom ethereumu. Po mišljenju analitičke firme, ovo bi “moglo omogućiti Lidu da iskoristi prilike kao što je MEV sa više blokova, izvrši profitabilne reorganizacije blokova i, u najgorem slučaju, cenzurira određene transakcije prisiljavanjem ili nagrađivanjem validatora da rade u skladu s Lidoovim želje (putem upravljanja)”.

Naravno, ovo je najgori scenario, ali s obzirom na to da je Ethereum sada na pragu da postane proof-of-stake mreža, o tome njegovi programeri i zajednica moraju ozbiljno razmišljati.

Centralizovane berze

Nansenov izvještaj zatim navodi mogućnost da centralizirana razmjena poput Binancea ili Coinbasea preuzme većinski udio u Ethereumu, što je po njegovom mišljenju „scenarij koji bi mogao biti jednostavniji za cenzuru od pokušaja preuzimanja upravljanja Lidoom“.

Upravo zbog takvog rizika su uspostavljeni decentralizovani provajderi za ulaganje kao što su Lido i Rocket Pool. Dakle, na prvi pogled, činjenica da Lido trenutno kontrolira 31% uloženog ETH-a je sigurno pozitivan razvoj.

Ipak, Lido mora održavati decentraliziranu strukturu ako želi pomoći Ethereum-ovom prelasku na proof-of-stake da bude uspješan. Jer ako se ikada pokaže da su Ethereum transakcije na neki način cenzurisane od strane provajdera za ulaganje, to bi predstavljalo veliki udarac njegovim budućim izgledima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.