Crypto

Zaraza je pogodila samo firme sa ‘lošim upravljanjem bilansom’ – šef Kraken Aus

Kripto zaraza izazvana zloglasnom implozijom Terre ove godine proširila se samo na kompanije i protokole sa “lošim upravljanjem bilansom stanja”, a ne na osnovnu blockchain tehnologiju, kaže generalni direktor Kraken Australia Jonathon Miller.

U razgovoru sa Cointelegraphom, šef australijske kripto berze tvrdi da su sektori kao što je decentralizovano finansiranje zasnovano na Ethereumu (DeFi) otkrili svoju fundamentalnu snagu ove godine tako što su izdržali teške tržišne uslove:

“Neke od zaraze koju smo vidjeli u nekim modelima pozajmljivanja u prostoru, [was in] ovaj model tradicionalne finansijske vrste pozajmljivanja koji se nalazi na vrhu kriptovaluta. Ali ono što nismo vidjeli je neka vrsta katastrofalnog neuspjeha osnovnih protokola. I mislim da je to prepoznalo mnogo ljudi.”

“Platforme poput Ethereuma nisu propale kada je volatilnost udarila. Vidjeli ste decentralizirana tržišta, modele decentraliziranog pozajmljivanja, DeFi općenito, a ne pada. Tamo nije bilo zaraze. Ono što ste vidjeli bilo je loše upravljanje bilansom stanja od strane zajmodavaca s naknadama za zatvorenu trgovinu”, dodao je.

Millerov komentar dolazi uprkos tome što je CoinGecko prijavio pad tržišne kapitalizacije DeFi-ja od 74,6% tokom drugog kvartala 2022. nakon kolapsa Terre i porasta DeFi eksploata. Iako je agregator kripto podataka također primijetio da je industrija uspjela zadržati većinu svojih dnevnih aktivnih korisnika.

Miller je također dodao da su blockchain projekti nailazili na probleme samo kada je dizajn njihovih temeljnih protokola bio “očigledno loš”, kao što je slučaj Terra-inog algoritamskog stabilcoina TerraUSD Classic (USTC).

“Mislim da je to kompromis. Postoji problem upravljanja trezorom, a ne blockchain problem,” rekao je.

Upitan o tome kako je Kraken prošao na tržištu kripto medvjeda ove godine, Miller je sugerirao da je kompanija dobro pripremljena da se izbori sa nestabilnošću. Napomenuo je da je kompanija preživjela mnoge padove u svojoj 11-godišnjoj istoriji i da nije potrošila mnogo novca na marketing tokom prošle godine.

“Mi smo u malo drugačijoj poziciji u odnosu na možda neke druge berze koje su tamo trošile mnogo novca na oglašavanje. Imamo zaista jak poslovni model koji se prenosi od usta do usta”, objasnio je on.

Povezano: Kripto zaraza odvraća investitore u bliskoj budućnosti, ali osnove ostaju jake

Miller je također bio optimističan u pogledu trenutnog stanja australskog kripto sektora, navodeći da postoji mnogo “bikovskih temeljnih signala od kompanija koje još uvijek grade proizvode”.

Ukazao je na velike banke poput ANZ-a koje su nedavno testirale korištenje vlastitog stabilcoina na Ethereumu i velike gigante plaćanja poput Mastercarda koji su se pridružili Blockchain Australia Association, signalizirajući snažnu “namjeru da se uključe u kripto i blockchain”.

„Znate, institucije koje koriste osnovnu tehnologiju, možda malo topline iz nekih spekulativnih karakteristika, koje smo vidjeli do 2022., što je potencijalno čak i dobra stvar.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *