Crypto

Zamrzavanje mreže i tokena nakon eksploatacije Acale postavlja pitanja

AUSD stabilni coin mreže Acala Network depegged za preko 99% tokom vikenda i prisilio Acala tim da pauzira hakerski novčanik, što je izazvalo zabrinutost zbog njegove tvrdnje da je decentralizovan.

Haker je 14. avgusta uzeo prednost greške na iBTC/aUSD fondu likvidnosti koji je rezultirao kovanim 1,2 milijarde aUSD bez kolaterala. Ovaj događaj je srušio stabilni coin vezan za USD na jedan cent, a kao odgovor, tim Acale je zamrznuo pogrešno iskovane tokene stavljajući mrežu u režim održavanja.

Ovaj potez je također zaustavio druge funkcije kao što su zamjene, xcm (unakrsna komunikacija na Polkadotu) i cijena proročke palete do “daljnjeg obaveštenja”

Iako je potez da se mreža stavi u režim održavanja i zamrznu sredstva u novčaniku hakera možda imao za cilj da zaštiti korisnike i mrežu od bilo kakve dalje štete, zagovornici decentralizacije su povikali da je loš.

Acala je međulančano decentralizirano financijsko središte (DeFi) koje izdaje aUSD stabilni coin baziran na Polkadot (DOT) blockchainu. aUSD je stabilna valuta podržana kriptovalutom za koju Acala tvrdi da je otporna na cenzuru. iBTC je oblik omotanog Bitcoina (BTC) koji se može koristiti u DeFi protokolima.

Članovi zajednice su primijetili ironiju Acalinih tvrdnji o otporu aUSD cenzure budući da je protokol tako brzo zamrznuo sredstva. korisnik Twittera Gr33nHatt3R.dot istakao je 14. avgusta da odluke “morao bi ići na upravljanje da bi se ‘decentralizirale’ finansije.”

„Ako Acala centralno kontroliše tu odluku, da li je ovo zaista DeFi?“

Član Discord kanala projekta usafmike predložio je poništavanje lanca kako bi se u potpunosti poništile kovanice tokena, ali ga je osporio skylordafk.dot, drugi član koji je rekao da bi takva akcija „postavila štetan presedan“.

U vrijeme pisanja, mreža je još uvijek bila u načinu održavanja kako bi blokirala sve prijenose tokena, ali je tim potvrdio da je greška ispravljena. Novčanici koji su primili pogrešno iskovane aUSD su identificirani, a 99% njih je još uvijek bilo na Acali, što ostavlja mogućnost da ih zajednica može preuzeti ako glasa za to.

Povezano: Binance vraća većinu sredstava ukradenih iz Curve Finance

Eksploatacija Acala je druga velika u sedmici jer je Curve Finance (CRV) doživio napad na svoj front end 9. avgusta koji je natjerao korisnike da odobre zlonamjerni ugovor. Acalin problem se razlikuje od Curveovog jer potonji skupovi nisu kompromitovani jer korisnici koji su direktno komunicirali sa njegovim pametnim ugovorima nisu imali problema.

aUSD je najnoviji stabilcoin koji je izgubio fiksaciju u posljednjih nekoliko mjeseci, počevši ozloglašeno sa Terra USD (UST) u maju, koji je od tada preimenovan u Terra Classic USD (USTC). Ostali značajni depegovi uključuju Tether (USDT) i Dei (DEI).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *