Crypto

Zalihe BTC rudarstva se udvostručuju za mjesec dana kako se proizvodnja povećava

Kompanije koje se bave rudarenjem kriptovaluta zabilježile su rast cijena dionica za čak 120% u toku prošlog mjeseca, usred oporavka cijena kripto imovine, veće profitabilnosti rudarenja i naglog povećanja proizvodnje BTC-a.

Kompanije za rudarenje kriptovaluta Marathon Digital Holdings (124,12%), Core Scientific (110,39%), Hut 8 (98,95%) i Riot Blockchain (96,69%) zabilježile su porast cijena dionica u posljednjih 30 dana, prema podacima iz Yahoo Finance — značajno nadmašuje cijene imovine Bitcoin (BTC) (18,0%) i Ether (ETH) (67,8%).

U Q2 podnošenju rezultata 11. avgusta, Core Scientific je prijavio zapanjujućih 1601% povećanje u samostalnom rudarenju Bitcoin-a od godine do danas, dostigavši ​​6,567 Bitcoin. Prihod u drugom kvartalu porastao je 118% u odnosu na prethodnu godinu na 164 miliona dolara, potaknut povećanjem prihoda od digitalnog rudarenja i prihoda od hostinga.

Hut 8 Mining Corp. je također zabilježio povećanje svoje iskopane bitkoine u tromjesečju, za 71% u odnosu na period prethodne godine na ukupno 946 iskopanih bitkoina zbog “povećanja stope heširanja od dodatnih visoko efikasnih rudara” i povećanja aktivnosti na svom rudarskom lokalitetu u Ontariju. Njen prihod je takođe porastao u Q2, porastao za 30,7% u odnosu na prethodnu godinu na 43,8 miliona dolara.

Marathon Digital, koji je ranije ove sedmice podijelio svoje rezultate u drugom tromjesečju, također je rekao da je povećao svoju proizvodnju bitkoina u odnosu na prethodnu godinu, proizvodeći 707 bitkoina u kvartalu uprkos „izazovnom makro okruženju“, uz povećanje aktivnosti proizvodnje bitkoina od 8%.

Sve tri kompanije su, međutim, objavile povećane gubitke, potaknute gubicima zbog umanjenja vrijednosti njihovih kriptovaluta.

Porast cijena dionica također se poklopio sa porastom cijena kriptovaluta od pada u junu i julu, pri čemu su ključna kripto imovina uključujući Bitcoin (BTC) i Ethereum (ETH) porasla za 18,0%, odnosno 67,8%.

Profitabilnost rudarenja bitkoina se takođe oporavila od najniže vrednosti na godišnjem nivou 19. juna, prema Bitinfocharts-u.

Profitabilnost BTC rudarenja u posljednja 3 mjeseca. Izvor: Bitinfocharts.com

Kompanije koje se bave rudarenjem bitkoina morale su se suočiti s nizom faktora koji su utjecali na proizvodnju i profitabilnost BTC-a, uključujući niže cijene imovine i veće troškove energije, što se djelimično pripisuje toplotnom talasu u Teksasu i sukobu između Rusije i Ukrajine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *