Crypto

Zakon dešifrovan, 8-15. avgust: U oku Tornado Cash-a

Ljeto još traje, prikuplja nova imena za svoju listu kripto kompanija u velikim problemima. Ovaj put, problem nije došao od tržišta ili menadžmenta, već od Ministarstva finansija Sjedinjenih Država. Regulator je dodao više od 40 adresa kriptovaluta koje su navodno povezane s kripto mikserom Tornado Cash na listu posebno određenih državljana. Ovi pojedinci i grupe su navodno oprali više od 7 milijardi dolara kriptovalute.

Ovakve optužbe ne dolaze lako – jedan od suosnivača Tornado Cash-a prijavio je da mu je račun suspendovan na GitHubu, dok je izdavač stabilnog coin-a USD Coin (USDC), Circle, zamrznuo preko 75.000 USDC sredstava povezanih sa problematične adrese. Krajem prošle sedmice, holandska fiskalna informativna i istražna služba uhapsila je 29-godišnjeg programera osumnjičenog da je umiješan u pranje novca.

Industrija nije s lakoćom prihvatila aktivnost izvršitelja. Osobe kao što su Jake Chervinsky i Jerry Brito kritizirale su Ministarstvo financija zbog djelovanja protiv alata umjesto da kazni konkretne pojedince. Neko je čak započeo kampanju šale, vršeći transakcije sa adresa pametnog ugovora Tornado Casha slavnim ličnostima kao što su izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong i američki televizijski voditelj Jimmy Fallon.

Digitalna rublja bi mogla biti uvedena do 2024

Banka Rusije nastavlja da radi na predstojećem usvajanju digitalne valute centralne banke (CBDC), planirajući zvanično uvođenje digitalne rublje za nekoliko godina. Vlast će početi da povezuje sve banke i kreditne institucije na platformu digitalne rublje 2024. godine, u godini kada se u zemlji očekuju predsjednički izbori. Centralna banka također očekuje da uvede offline način rada za digitalnu rublju do 2025. godine, zajedno sa integracijom nebankarskih finansijskih posrednika, finansijskih platformi i infrastrukture za razmjenu.

nastavi čitati

Uzbekistan blokira pristup stranim kripto berzama

U Uzbekistanu, nedavno formirani kripto regulator, Nacionalna agencija za perspektivne projekte, primorava velike međunarodne igrače da se pridržavaju lokalnog zakonodavstva. Neke kripto berze su bile blokirane za uzbekistanske korisnike zbog optužbi za nelicencirane aktivnosti. Osim dobijanja licence, možda će morati da razmjeste servere na teritoriji Uzbekistana, kako nagovještava regulator.

nastavi čitati

Nema novih kripto licenci tri godine na Filipinima

Iako mnogi vjeruju da Filipini mogu postati novo kripto središte, taj san bi se u međuvremenu mogao srušiti jer je centralna banka zemlje objavila trogodišnju pauzu u prihvatanju novih aplikacija za pružanje usluga virtuelne imovine (VASP). Uobičajeni rok za prijavu za nove VASP licence biće zatvoren na tri godine, počevši od 1. septembra 2022. Međutim, aplikacije koje su već prošle drugu fazu procesa pre 31. avgusta 2022. nastaviće sa sledećim koracima procene .

nastavi čitati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *