Crypto

Zaista decentralizovani Web3 treba više programera: suosnivač Animoca

Suosnivač i predsjednik kompanije Animoca Brands Yat Siu pozvao je više programera da uđu u Web3 prostor, upozoravajući da bez “izbora” ne može postojati “decentralizirano okruženje”.

Govoreći za Cointelegraph tokom Korean Blockchain Week-a (KBW) 2022., Sui je naglasio da više programera mora doći u prostor kako bi potrošačima pružili više alternativa kada je u pitanju njihova platforma za izbor — koja bi mogla biti zasnovana na „najboljoj vrijednosti“ ili onoj koju najviše imaju kulturno se družiti sa.

„Treba nam što više izbora slojeva-1 i slojeva-2 […] ili kreativne kompanije tako da oni [crypto users] imaju izbor u mašinskom kodu jedan od drugog […] tako da imamo želju da stvorimo mnoge alternative.

Siu je napomenuo da, iako su programeri bili uzbuđeni zbog izrade softverskih aplikacija, mnogi su nastavili da se “bore pod jarmom centraliziranih platformi” kao što su Apple i Google, prisiljavajući programere da “postoje pod [their] pravila.”

Siu je također napomenuo da je dodao da iako mnogi programeri nisu nužno “upućeni u blokčein”, “oni su oduševljeni idejom” da se presele u prostor, ponovo naglašavajući potrebu da više programera dođe u prostor kako bi ponudili Web3 korisnicima više opcija:

“Činjenica da nemam alternativu Facebooku je razlog zašto je Facebook monopol. Ali da je na blockchainu, mogao bih slobodno prenositi podatke, moglo bi to postati [different] Facebookovi. Tako da sam mogao da izaberem Facebook koji mi daje najbolju vrednost.”

Upitan treba li se blokčein programeri fokusirati na konkurenciju ili saradnju, Yiu je naglasio da „ne želi bilo kakve [Web3 projects] da radimo loše“, jer bi to značilo da „imamo manje izbora“.

Izvršni direktor Animoca Brands-a također je tvrdio da bi bilo mnogo održivije da različiti Web3 projekti zauzmu pravičan udio na tržištu nego samo nekoliko Web3 projekata koji dominiraju prostorom:

„Mogu se izdržavati sa mnogo manje […] neki od ovih blockchaina [projects] su oko 500.000 do milion [users] [and] oni i dalje imaju održiv okvir i on stvara alternativu, a to je važno za slobodno decentralizirano okruženje.”

Animoca Brands je firma rizičnog kapitala koja se fokusira na ostvarivanje prava na digitalno vlasništvo putem NFT-a i igara s vizijom izgradnje otvorenog i interoperabilnog Metaversea.

Kompanija je rangirana na Financial Times-ovoj listi kompanija sa visokim rastom u azijsko-pacifičkoj regiji 2021. Najpopularniji Animocini proizvodi za igre su Revv Motorsport i Sandbox, kojima se može pristupiti pomoću tokena REVV i SAND.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *