Crypto

Zabrana gotovine Tornado puše vjetar i podjele i jedinstva kroz kripto zajednicu

Selidba iz Sjedinjenih Država Trezor‘s Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) da efektivno zabrani uslugu miješanja kriptovaluta na bazi Ethereuma (ETH). Tornado Cash je polarizirao kripto zajednicu.

Neki misle da je to znak da bi mogle biti na putu opsežnije regulatorne mjere – dok drugi sugeriraju da bi se odluka OFAC-a da doda Tornado Cash na svoju listu posebno određenih državljana mogla pokazati kao pozitivan korak.

Evo nekoliko argumenata sa obe strane.

Ujedinjeni mi stojimo…

Čini se da su mnogi korisnici kriptovaluta bili prestrašeni potezom OFAC-a i plaše se posljedica. Iako se čini da se zajednica slaže da loši akteri nastoje koristiti usluge poput Tornado Cash-a za pranje sredstava, neki tvrde da su aplikacije koje pružaju privatnost važne.

Bitcoin (BTC) preduzetnik Ragnar Lifthrasir oglasio se na Twitteru pisati da „mnogi ljudi izvan bitkoina“ „brinu o privatnosti i napravili su dobre alate za privatnost“ – i predložio je da BTC entuzijasti sjednu i zabeleže.

napisao je:

“Jedan neuspjeh od [bitcoin] Maksimalizam je da napadom bilo koga ili bilo kojeg projekta koji nije bitcoin, oni napadaju programere privatnosti i alate.”

“Privatnost”, zaključio je Lifthrasir, “zahtijeva saveznike.”

Još jedan bitcoiner, Muneeb Ali, suosnivač BTC platforme pametnih ugovora otvorenog koda Stacks, složio se. Ali mišljenja da je došlo vrijeme da “ostavimo naš kripto tribalizam po strani” jer “kripto ratovi II počinju.” Tvrdio je da je lista posebno određenih državljana “sankciona lista” koja je “namijenjena ljudima, a ne tehničkim alatima”.

Ali je napisao:

“Alati za privatnost su za svakog Amerikanca.”

Zaista, advokat ETH i softverski inženjer Adriano Feria imao oštro upozorenje za bitcoinere, pišući:

“Da te podsjetim [that] oni se zavere i protiv BTC-a i hoće [attack] rudarenje sa [Environmental, Social, and Governance] naracije i tu se neće završiti.”

Feria je odgovarala na komentare na drugim mjestima na Twitteru koji sugeriraju da bi Ethereumov prelazak na proof-of-stake (PoS) protokol mogao zaštititi od onih koji pokušavaju napasti rudarenje kriptovaluta iz ekoloških razloga.

U razgovoru za CNBC, Tom Robinson, glavni naučnik u provajderu blockchain analitike Eliptični je citiran kako je izjavio:

“Postoji potreba za rješenjima koja vam mogu pomoći da prikrijete svoje tragove, čak i kada ne radite ništa nedozvoljeno.”

Osnivač ShapeShift kripto mjenjačnica Erik Voorhees pojačao je ironiju, pisanje sardično:

“Siguran sam da će loši momci prestati koristiti Tornado Cash jer je ‘ilegalno’ Baš kao što ne koriste ilegalno oružje, ne krijumčare drogu ili ilegalno peru novac na sva sredstva koja mogu pronaći. Amerikanci koji poštuju zakon su jedini koji su ovim povrijeđeni.”

Bilo je čak i ponuda podrške od nekih.

Programer Tornada Roman Semenov napisao je na Twitteru da je njegov GitHub nalog “suspendovan”, lamenting:

“Da li je pisanje otvorenog izvornog koda sada nezakonito?”

Ali operater provajdera sigurnog mobilnog bitcoin novčanika Samourai novčanik Twitter nalog je odgovorio od ponuda da dozvolite Semenovu da koristi „GitLab koji se samostalno hostuje“ u novčaniku za hostovanje vašeg koda ako želite.

U međuvremenu, u 9:46 UTC, tornado gotovinom (TORN) se trgovalo za 22 USD, što je pad od 28% u jednom danu i 13% u sedmici. Sveukupno, pao je 8% za mjesec dana, 63% za godinu dana i 95% u odnosu na najviši nivo iz februara 2021.

…podijeljeni padamo

Čini se da neće svi biti tužni kada vide leđa Tornadu.

Mark Jeffrey, autor knjige Max Quick serije knjiga, tvrdio je da je Tornado imao „kuću na nju“, i da iako je on „generalno libertarijanac i za privatnost“, mikser se „primarno koristi za loše stvari“.

On napisao:

“Nakon eksploatacije, obično je Tornado i nestane. Dakle, malo sam u konfliktu, ali moram ovo podržati.”

Ryan Selkis, osnivač Messari, pristaopišući da “ne bi volio da živi u distopijskom paklu u kojem je privatnost po defaultu nezakonita”, ali je objasnio:

„Takođe, ne bih volio da živim u svijetu u kojem Sjeverna Koreja može efektivno zauzeti 10% M1 putem hakovanja mostova.”

____
Peter Van Valkenburgh, iz Coin Centera, na OFAC Tornado cash SDN listi

Vremena u kojima se menjaju

Bez obzira na koju stranu ograde sjedite kada su u pitanju kripto mikseri, većina se slaže da će se potez OFAC-a vjerovatno pokazati kao prekretnica u regulaciji.

Jake Chervinsky, šef politike u Blockchain Association, napisao:

“Godinama je Ministarstvo financija pažljivo razlikovalo loše aktere od neutralnih alata i tehnologije koje oni (kao i svi ostali na svijetu) mogu koristiti. Odluka da se sankcionira TornadoCash, decentralizirani protokol, prijeti tom pametnom i uravnoteženom pristupu kriptovalutama.”

A efekti zabrane se već osjećaju. Krugidejni tvorac stabilnog coina USD coin (USDC), zamrznuo je oko 75.000 USD svojih tokena koji su bili povezani s Tornadom, prema podacima Dune.

____
Ostale reakcije:

____


– ‘Najvažnija pravna akcija’ protiv kriptovaluta u SAD
– Mikseri primaju ‘više kriptovalute nego ikada u 2022.’

– Elliptic tvrdi proboj u potrazi za ruskim izbjegavačima kripto sankcija
– Kako je lansiran novi alat za provjeru kripto sankcija, Tornado Cash nastavlja da se miješa, a FBI se javlja

– Profesor upozorava SEC da je njegov potez protiv Coinbase “ozbiljna greška”
– Elizabeth Warren bira još jednu kripto bitku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *