Crypto

WEF 2023: CBDC-ovi moraju pronaći ‘pravi problem’ za rješavanje, kaže guverner SARB-a

Guverner Južnoafričke rezervne banke (SARB) Lesetja Kganyago istakao je probleme u vezi sa uvođenjem digitalnih valuta centralne banke (CBDC) na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) 2023., održanom u Davosu, Švicarska.

U panel diskusiji WEF-a 2023. nazvanoj “Uoči krhkosti: digitalne valute centralne banke” Kganyago je iznio svoje mišljenje o CBDC-ima i postavio pitanje postoji li stvarni problem riješen ovom novom tehnologijom. Kganyago je rekao:

“Da li je ovo rješenje u potrazi za problemom ili imamo neki stvarni problem koji pokušavamo riješiti?”

Guverner centralne banke je takođe istakao da su zemlje koje istražuju i žele da uvedu CBDC istakle nekoliko razloga za njegovu implementaciju. Ovo uključuje modernizaciju centralne banke, povećanje efikasnosti nacionalnih platnih sistema, suočavanje sa nedostatkom domaćeg tržišta i snažnu finansijsku uključenost.

Međutim, vladin zvaničnik je postavio pitanje potražnje. Kganyago je istakao da mora biti nacionalni razgovor prije uvođenja CBDC-a. On je tvrdio da prije nego što ovo predstave javnosti, centralne banke treba da se uvjere da li ljudi to zaista žele koristiti.

Nakon ovih tačaka, Kganyago je spomenuo da SARB zauzima oprezan pristup kada su u pitanju CBDC. “Bit ćemo dobri studenti kada su u pitanju maloprodajni CBDC-ovi i radije ćemo biti sljedbenici nego prvi pokretači”, rekao je.

Povezano: Davos 2023: Obrazovanje je ključno za poticanje održivosti u blockchainu i šire

Još 2021. godine, guverner SARB-a je također izrazio protivljenje da se kriptovalute smatraju valutama. Vladin zvaničnik je rekao da kriptovalute ispunjava samo dva od tri uslova za valute, tvrdeći da im nedostaje opšte usvajanje.

U drugim dijelovima događaja WEF 2023 u Davosu, novinar Cointelegrapha Gareth Jenkinson razgovarao je s izvršnim direktorom Ava Labs Eminom Gun Sirerom i razgovarao o decentraliziranim financijama i njihovoj ulozi u dopunjavanju tradicionalnih finansija. Sirer je napomenuo da se dva finansijska svijeta sada spajaju uprkos njihovim različitim vrijednostima na početku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *