Crypto

Wall Street podržava novu kripto berzu sa “niskim naknadama” – da li je ovo budućnost i da li treba da se brinete?

Konzorcij vodećih brokerskih dilera na Wall Streetu, globalnih market mejkera i kompanija rizičnog kapitala najavio je pokretanje prve takve vrste kripto berze pod nazivom EDX Markets (EDXM) koja će raditi kao tradicionalna berza.

U izjavi za štampu otkriveno je da podržavaoci berze trenutno uključuju Charles Schwab, Citadel Securities, Fidelity Digital Assets, Paradigm, Sequoia Capital i Virtu Financial. Očekuje se da će više partnera podržati razmjenu tokom vremena.

Vodstvo EDXM-a uključuje izvršnog direktora Jamila Nazaralija, bivšeg direktora za globalni razvoj poslovanja u Citadel Securities, CTO Tonya Acuña-Rohtera, bivšeg glavnog tehnološkog direktora u ErisX-u, i generalnog savjetnika Davida Formana, bivšeg glavnog pravnika u Fidelity Brokerage Services i glavnog savjetnika za Fidelity Digital Imovina.

Kripto berza će raditi kao nezavisna cjelina omogućavajući investitorima da trguju kriptovalutama za koje je potvrđeno da nisu vrijednosni papiri preko njihovih postojećih brokera. EDXM kaže da će iskoristiti tehnologiju koju pruža MEMX, inovativni tržišni operater usmjeren na potrošače, osnovan 2019. godine, kako bi omogućio visoko likvidni kripto ekosistem koji agregira likvidnost od više proizvođača kako bi se smanjio širenje i poboljšala transparentnost.

Očekuje se da će ova tehnika rezultirati boljim cijenama i za maloprodajne i za institucionalne investitore od onih koje nude postojeće kripto berze u smislu naknada. U međuvremenu, EDXM namjerava osigurati kripto imovinu investitora i eliminirati skupa bilateralna poravnanja korištenjem mreže odabranih digitalnih skrbnika i umrežavanja i poravnanja trgovanja na blockchainu.

„Kripto je globalna klasa imovine od 1 bilion dolara sa preko 300 miliona učesnika i zaostalom potražnjom od miliona drugih. Za otključavanje ove potražnje potrebna je platforma koja može zadovoljiti potrebe i maloprodajnih trgovaca i institucionalnih investitora s visokim standardima usklađenosti i sigurnosti”, navodi se u saopćenju odbora EDXM-a.

Je li ovo budućnost kriptovaluta?

Platforma je trenutno otvorena za odabrane korisnike u probnom periodu za koji se očekuje da će trajati do početka 2023. Međutim, obećanja razmjene već su dovedena u pitanje od strane posmatrača.

Prema 24/7 Wall Streetu, učesnici kripto tržišta trebali bi biti oprezni zbog obećanja niskih naknada jer je poznato da brokeri imaju skrivene troškove dok svoju ponudu promiču kao da imaju ‘niske naknade’.

Bez obzira na to, ovaj potez i dalje demonstrira masovno usvajanje kriptovaluta na globalnom nivou uprkos preovlađujućoj kripto zimi. Do sada je pokazatelj toga bio interes finansijskih institucija da ponude usluge kripto trgovanja svojim klijentima.

Black Rock, jedna takva firma, prošlog mjeseca je objavila planove da ponudi institucionalnim investitorima usluge trgovanja bitkoinima u partnerstvu sa Coinbaseom. Izvan SAD-a, Deal Street Asia je izvijestila da vlada Indonezije također planira pokrenuti reguliranu razmjenu kriptovaluta do kraja 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.