Crypto

Vrijeme je za proboj? Cijena bitkoina gura na ključni otpor blizu 23 hiljade dolara

Dana 12. septembra, Bitcoin radi bitcoin stvari kao i obično. Od 9. septembra cijena je dobro izbila, ostvarivši rast od skoro 16% i ojačavši se u dugoročnu opadajuću liniju trenda koja izgleda da ima otpor na 23.000 dolara.

BTC/USDT 1-dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Možda BTC i šire tržište postaju bikovi uoči spajanja Ethereum-a koje je zakazano za 14. septembar, ili je možda neuhvatljivo dno konačno unutra. Podaci sedmičnog grafikona iz TradingView pokazuju da je 27. juna i 15. avgusta indeks relativne snage Bitcoina je pao na minimum koji nije viđen od 2019.

BTC/USDT 1-dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Trenutno, metrika se vratila sa skoro preprodanih 31 na trenutno očitavanje od 38,5. Neki trgovci bi takođe mogli primetiti bikovsku divergenciju na metrici, gde RSI prati uzlaznu liniju trenda, dok Bitcoin-ovi nedeljni svećnjaci imaju trend dole. Divergencija konvergencije pokretnog prosjeka bitkoina (MACD) također je prešla kako je obim kupovine narastao i cijena BTC-a pokušava da se probije iz trenutnog raspona od 90 dana.

Kao što je istaknuto u prethodnoj analizi, od 21. januara, cijena bitkoina je jednostavno bila u rasponu trgovanja u onome što se pokazalo kao uzastopne medvjeđe zastave koje vide nastavak do novih godišnjih najnižih vrijednosti. Cijena je konstantno nailazila na otpor na gornjoj silaznoj liniji trenda i akcija cijena kojoj svjedočimo danas iu proteklih 90 dana nije odstupanje od trenda.

Trgovci bi trebali paziti na cijenu BTC-a kako bi osigurali nekoliko dnevnih zatvaranja iznad otpora linije trenda i postavljanje dnevnog višeg maksimuma iznad 25.400 dolara, ili bi čak proboj na 200-MA na 30.000 dolara bio odličan prizor ili promjene trenda ili barem korak do novog raspona konsolidacije. Dok se to ne dogodi, standardna praksa među trgovcima je da ne idu dugo na dugoročni otpor i čekaju da vide da li će se bikovski momentum održati ili će preovlađujući trend ostati netaknut.

Povezano: Fed, spajanje i $22.000 BTC — 5 stvari koje treba znati u Bitcoin ove sedmice

Naravno, postoji pregršt drugih metrika na lancu i derivata koji bi mogli dodati vrijedan kontekst trenutnoj akciji cijene Bitcoina, ali svrha ove kratke analize je jednostavno pružiti brzu interpretaciju trenutne tržišne akcije BTC-a i razmotriti šta trgovci možda razmišljaju kratkoročno.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.