Crypto

Voyager je dobio bolje ponude za otkup od FTX-a, koji bi kupcima vratio 270 miliona dolara

Opaženi kripto zajmodavac Voyager Digital Holdings kaže da je primio niz “viših i boljih” ponuda za otkup od onih koje je ponudio AlamedaFTX još u julu, suprotno stalnim javnim izjavama investicione firme.

Kompanija je također upravo dobila odobrenje da vrati 270 miliona dolara sredstava klijenata koje drži u Metropolitan Commercial Bank (MCB) sudija koji je predsjedavao njenim stečajnim postupkom u New Yorku.

U prezentaciji drugog dana saslušanja održanoj 4. avgusta, Voyager je naveo da je dobio vest od čak 88 zainteresovanih strana koje žele da spasu kompaniju iz njenih finansijskih problema, dodajući da je u “aktivnim diskusijama” sa preko 20 potencijalno zainteresovanih strana.

Jedna od najistaknutijih ponuda stigla je od Alameda Ventures i FTX u julu.

Alameda je predložio da otkupi svu imovinu Voyagera i neotplaćene kredite osim neisplaćenog zajma Three Arrows Capitalu, a zatim likvidira imovinu i raspodijeli sredstva u američkim dolarima putem berze FTX u SAD.

Ovo je odbio Voyager 25. jula uz obrazloženje da nije “maksimizirao vrijednost” za svoje kupce.

Kompanija je takođe istakla da je kroz marketinški proces već primila ponude koje su „više i bolje od predloga AlamedaFTX-a“, suprotno navodnim „netačnim“ javnim izjavama AlamediaFTX-a.

Izvor: Voyager Digital Drugi dan Prezentacija

Voyager je naveo da je takođe posebno poslao AlamedaFTX-u pismo o prekidu i odustajanju u vezi sa njegovim „netačnim“ javnim izjavama, potvrđujući da AlamedaFTX nema „lega gore“ u odnosu na druge ponuđače.

Vraćeno je 270 miliona dolara u sredstvima klijenata

Vijesti o drugim zainteresiranim ponuđačima stižu u isto vrijeme kada je sudija američkog stečajnog suda Michael Wiles dao Voyageru sve da vrati dio gotovinskih depozita svojih kupaca.

Prema izvještaju Wall Street Journala od 4. avgusta, sudija Wiles je naveo da je Voyager pružio „dovoljnu osnovu“ za svoju tvrdnju da klijenti treba da imaju pristup skrbničkom računu koji se drži u Metropolitan Commercial Bank (MCB), što se podrazumijeva kao drže 270 miliona dolara u gotovini.

Voyager je imao sakrivena sredstva na računu u banci kada je 5. jula podnio zahtjev za stečaj. Ta sredstva su zamrznuta kada je stečajni postupak započeo.

Povezano: Depoziti kod nebankarskih subjekata, uključujući kripto firme, nisu osigurani — FDIC

Izvršni direktor Voyager Digitala Stephen Ehrlich spomenuto u julu da je namjeravao vratiti sredstva klijentima iz MCB-a čim se završi “proces pomirenja i sprječavanja prevara”, a firma je navodno zatražila da se sredstva u MCB-u oslobode 15. jula.

Voyagerov dug iznosi ne veću od 10 milijardi dolara od otprilike 100.000 kreditora, ali nije jedina takva brokerska, zajmodavac ili investicijska firma u kripto-u koja je zadesila teška vremena za sebe i svoje korisnike. Celsius, Three Arrows Capital, BlockFi i drugi su takođe uključeni u sagu koja je u toku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *