Crypto

Voyager Digital je navodno imao duboke veze sa Alameda Research u vlasništvu SBF-a

Voyager Digital, firma za kripto pozajmljivanje koja je propala zbog kripto zaraze izazvane nesolventnošću Three Arrow Capitala (3AC) trenutno vodi svoju sudsku bitku za bankrot. Sudski postupci i finansijski dokumenti pokazali su duboku vezu između kompanije za kriptovalute i kompanije Alameda Research u vlasništvu Sama Bankmana Frieda.

Alameda je kvantitativna trgovačka firma koja je također bila jedna od mnogih zajmoprimaca iz Voyagera i navodno je dugovala 370 miliona dolara. Međutim, u roku od nekoliko sedmica nakon propasti 3AC-a, Alameda je od zajmoprimca prešla u zajmodavca i ponudila spas od 500 miliona dolara krajem juna.

SBF je na Twitter-u dao uvid u sporazum o spašavanju koji je na kraju postao tačka sukoba za Voyager. Pravni tim problematičnog zajmodavca tvrdio je da izvršni direktor pokušava stvoriti polugu za trgovinu.

Pravni dokumenti i finansijski dokumenti ukazuju na veze između dvije kompanije već u septembru 2021. Isti dokumenti također pokazuju da je Alameda u početku pozajmila mnogo više od trenutnog iznosa od 370 miliona dolara. Finansijske knjige Voyagera pokazuju da je pozajmio 1,6 milijardi dolara kripto zajmova entitetu sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim ostrvima, na istom mjestu gdje je registrirana Alameda.

Povezano: Voyager ne može garantirati da će svi kupci dobiti svoju kriptovalutu prema predloženom planu oporavka

Pravni dokumenti koji potvrđuju da je Voyagerov zajam 3AC-u također pokazuju da je “Counterparty A” registrovana na Britanskim Djevičanskim ostrvima, koja im duguje 376,784 miliona dolara. U svojoj prezentaciji o bankrotu, Voyager je pokazao da im Alameda duguje 377 miliona dolara.

Alameda je također bio najveći dioničar u Voyageru, sa 11,56% udjela u kompaniji stečenim kroz dvije investicije za ukupno 110 miliona dolara. Kada je završio spas od 500 miliona dolara, njegova investicija je vredela 17 miliona dolara. Ranije ove godine, Alameda je predala 4,5 miliona dionica kako bi izbjegla zahtjeve za izvještavanjem, čime je svoj kapital smanjen na 9,49%.

Izvršni direktor Voyagera Stephen Ehrlich rekao je da će nakon stečajnog sudskog postupka mnogi vlasnici kriptovaluta na platformi imati potencijalno pravo da povrate dio svoje imovine zajedno sa zajedničkim udjelima u reorganiziranom Voyageru, tokenima Voyagera i prihodima od sada ugašenog zajma za 3AC.

Kripto zaraza je počela sa sada neispravnim Terra stabilnim coinom pod nazivom TerraUSD (UST), što je na kraju dovelo do propasti ekosistema od 40 milijardi dolara. Mnogi kripto hedž fondovi i kreditne firme izložene Terri izgubile su milione dolara, što je kasnije dovelo do nesolventnosti 3AC, nakon čega je uslijedio pad kripto lidera kao što su Celsius, BlockFi, Hodlnaut i Voyager.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *