Crypto

Vitalik: Kripto plaćanja će ‘imati smisla’ jer troškovi prijenosa padaju na samo cente — KBW 2022

Suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin tvrdi da će kripto plaćanja ponovo „imati smisla“ jer će troškovi transakcije uskoro pasti na djeliće centa zbog zbrajanja sloja 2.

Tim Cointelegrapha koji je trenutno na terenu na Korea Blockchain Week-u (KBW) citirao je Buterina koji je izjavio da je konačna prepreka za svođenje transakcija na djelić centa u razmjeru kompresija podataka blockchaina.

On je ukazao na “solidan posao koji se dešava” sa roll-upovima u ovom trenutku, kao što je Optimismovo rješenje za skaliranje sloja 2 za Ethereum, koje je radilo na smanjenju veličine i cijene podataka u blockchain transakcijama uvođenjem kompresije nula bajtova.

„Dakle, danas sa roll upovima, naknade za transakcije su uglavnom negde između 0,25 dolara, ponekad 0,10 dolara, au budućnosti sa roll upovima sa svim poboljšanjima efikasnosti o kojima sam govorio. Transakcioni troškovi mogli bi se spustiti na 0,05 dolara, ili čak možda čak i na 0,02 dolara. Toliko jeftinije, mnogo pristupačnije i potpuno mijenja igru.”

Uprkos tome što prvenstveno funkcioniše kao špekulativno skladište vrednosti, Buterin je naglasio da je ključni slučaj upotrebe bitkoina (BTC) predstavljen u svojoj beloj knjizi iz 2008. da obezbedi „peer-to-peer elektronski gotovinski sistem” koji je bio jeftiniji od tradicionalnih metoda plaćanja.

Međutim, iako je to bilo istina sve do 2013. prema Buterinovim riječima, to više nije slučaj 2018. godine kada se usvajanje povećalo, a blockchain transakcije postale preskupe.

“To je vizija koja je, mislim, pomalo zaboravljena i mislim da je jedan od razloga zašto je zaboravljena u osnovi taj što je cijena izmakla sa tržišta,” rekao je on.

Po mišljenju suosnivača Ethereuma, BTC i druga imovina će uskoro moći ponovo da obezbede ovaj slučaj upotrebe jer rešenja za skaliranje – kao što je Lightning mreža u slučaju BTC-a – postepeno smanjuju troškove na deliće centa.

Slučajevi korištenja kripto plaćanja

Buterin je naveo nekoliko različitih područja u kojima će jeftine kripto transakcije biti posebno važne. Najpre je ukazao na „zemlje sa nižim prihodima ili mesta gde postojeći finansijski sistem nije veoma efikasan“, jer će građanima omogućiti pristup vitalnoj strukturi plaćanja preko interneta, nešto što je već usvojeno uprkos troškovima međunarodnih doznaka.

Povezano: 60 miliona NFT-ova moglo bi se iskovati u jednoj transakciji: osnivač StarkWarea

Drugo, napomenuo je da će u kontekstu Ethereuma, jeftine kripto transakcije također pomoći da se poveća usvajanje nefinansijskih aplikacija kao što su serveri sistema imena domena (DNS), protokoli o prisutnosti humanosti i usluge upravljanja Web3 računima.

“Morate zapravo poslati transakciju da biste kreirali DNS ime, trebate poslati transakciju da biste oporavili svoj račun, trebate poslati transakciju da biste ispunili neke od ovih adaptacija. Ako izvođenje svake od tih operacija košta oko 11 dolara, onda ljudi neće ulaziti u to.”

“Skalabilnost nije samo neka dosadna stvar u kojoj vam je potrebno samo da se brojevi troškova smanjuju skalabilnost, mislim da zapravo omogućava i otključava potpuno nove klase aplikacija,” dodao je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *