Crypto

Vitalik: Centralizovani USDC bi mogao odlučiti o budućnosti spornih ETH hard forkova

Suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin kaže da bi centralizirani stabilni coinovi poput Tethera (USDT) i Circle USD (USDC) mogli postati „značajan odlučujući faktor u budućim spornim hard forkovima“.

Buterin je govorio na BUIDL Asia konferenciji u Seulu 3. avgusta, zajedno sa Illiom Polosukhin, suosnivačom Near Protocol (NEAR) kako bi razgovarali o predstojećem spajanju Ethereuma.

Suosnivač Ethereuma tvrdio je da bi centralizirani stabilni coinovi mogli biti “značajan” odlučujući o tome koji blockchain protokol će industrija “poštovati” u hard forkovima.

Hard fork nastaje kada dođe do radikalne promjene u protokolu blockchain mreže koja efektivno rezultira u dvije verzije. Obično se jednom lancu daje prednost u odnosu na drugi.

“U trenutku spajanja, imat ćete dva [separate] mreže […] a onda imate razmjene, imate Oracle provajdere, imate provajdere stabilnih coin-a koji na neki način odlučuju kojega poštuju.”

„Zato što ćete u tom trenutku imati 100 milijardi USDT u jednom lancu i 100 milijardi USDT u drugom lancu, kriptografski — i tako, [Tether] treba prestati poštovati jednog od njih”, objasnio je Buterin.

Međutim, Buterin je izjavio da “nije vidio nikakve naznake” da će takva tvrdnja biti problem u Ethereumovom predstojećem spajanju, napominjući da je centralizirano pitanje stabilcoina više zabrinjavajuće za buduće hard forkove.

“Mislim da će u daljoj budućnosti to definitivno postati više zabrinjavajuće. U osnovi, činjenica da bi USDC-ova odluka o tome koji lanac smatrati Ethereumom mogla postati značajna odluka u budućim spornim hard forkovima.”

Dodao je da bi u sljedećih pet do deset godina Ethereum mogao vidjeti više spornih hard forkova gdje bi centralizirani provajderi stabilnih kokova mogli imati veću težinu.

„U tom trenutku, možda će Ethereum fondacija biti slabija, možda će ETH 2 klijentski timovi imati više moći, a možda bi neko poput Coinbasea i vodio stabilcoin i do tada kupio jedan od klijentskih timova […] kao da bi se mnoge takve stvari mogle dogoditi”, rekao je.

Kao potencijalni protuotrov za centralizirane aktere, Vitalik je predložio odabir različitih vrsta stabilnih kovanica:

“Najbolji odgovor do kojeg mogu doći je podsticanje usvajanja više vrsta stabilnih kovanica. U osnovi, znate, ljudi bi mogli koristiti USDC, ali onda bi mogli koristiti i DAI i kao, u ovom trenutku, mislim, kao da je DAI uzeo ovu vrstu vrlo odlučnog puta govoreći ‘nećemo biti čisto kriptoekonomski mi ćemo biti omot za čitavu gomilu imovine iz stvarnog svijeta.’”

Povezano: Ethereum Merge: Kako će PoS tranzicija uticati na ETH ekosistem?

Spajanje je jedno od najvažnijih tehničkih ažuriranja koje se dogodilo s Ethereumom od njegovog početka, jer prelazi sa proof-of-work (PoW) na proof-of-stake (PoS) mehanizam konsenzusa.

Predviđeno je da se spajanje nastavi nakon uspješne integracije Goerli testne mreže sredinom avgusta, pri čemu programeri Ethereuma ciljaju 19. septembar kao vječni datum za spajanje trenutnog PoW lanca u PoS lanac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *