Crypto

Vitalik Buterin: Trenutna kripto regulacija u Singapuru ne funkcionira – evo zašto

Ethereum (ETH) suosnivač Vitalik Buterin kaže da Monetarna uprava Singapura provodi regulatorni pristup kriptovalutama koji on naziva “teškom ravnotežom”. Iako cijeni neke od političkih izbora regulatora, on također navodi da je MAS u opasnosti da slijedi stope mnogih drugih regulatora iz cijelog svijeta koji kriptovalute smatraju „čudnim i zastrašujućim“.

“Definitivno cijenim količinu truda [the Singaporean regulators] ulažu u to i njihovu spremnost da istraže mnoge različite vrste aplikacija i budu podrška”, Buterin rekao lokalni list The Strait Times u intervjuu, odgovarajući na pitanje o MAS-ovom pristupu kripto regulaciji.

“Zanimljiva je njihova spremnost da pokušaju napraviti razliku između korištenja blockchaina i kriptovalute. S druge strane, to je način razmišljanja koji svaki regulator ima u kojem želite da podržavate tehnologiju i olakšavate stvari ljudima, ali smatrate da je kriptovaluta čudna i zastrašujuća”, kaže poduzetnik.

Buterin je priznao da bi niz nedavnih dešavanja i skandala koji su potresli globalni kripto sektor mogao potaknuti regulatore da uvedu strože propise u industriji.

“Stvar u vezi sa kriptosferom je velika varijansa, i ako steknete određenu vrstu reputacije, vrlo je lako slučajno privući sve Do Kwone”, rekao je on, pozivajući se na veoma kontroverzni suosnivač urušenog ekosistema Terra Luna.

Što se tiče regulatorne politike odvajanja kriptovaluta i blockchaina koju sprovode neke nacije, Buterin smatra da je „stvarnost da ako nemate kriptovalutu, onda su blokovi koje ćete imati samo lažni i niko ih neće briga o njima.”

Istovremeno, govoreći ubrzo nakon kolaps velike kripto berze FTX, preduzetnik je prepoznao potrebu za uvođenjem propisa koji će odvratiti ljude koji žele da koriste blockchain tehnologiju za ličnu korist na štetu drugih.

“Cijenim tešku ravnotežu, pozicije koje imaju Singapur i MAS [holding] tamo. Definitivno je istina da ako država nije pametna u tome, onda lako može završiti da zaglavi kao baza za sve ljude Do Kwon. A to nije nužno nešto što bi jedna zemlja željela”, rekao je Buterin.

„Ali s druge strane, mislim da je definitivno moguće produktivno se angažovati i dobiti mnogo koristi“, dodao je Buterin.

Prošlog septembra, preduzetnik pridružio utrka za ovogodišnji bestseler vezan za kripto s izdavanjem Proof of Stake, kompilacije njegovih pisanja iz proteklih 10 godina. Naslov je objavljen kao fizička i digitalna knjiga 27. septembra. Buterin je najavio da će njegov cijeli dio prihoda od knjige biti dodijeljen za podršku javnim dobrima otvorenog koda putem Gitcoin grantova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.