Crypto

Vitalik Buterin predlaže skrivene adrese za anonimno vlasništvo nad NFT-om

Suosnivač Ethereuma, Vitalik Buterin, sugerirao je da može postojati „niskotehnološki pristup“ ugrađivanju karakteristika privatnosti u nezamjenjive tokene ili NFT transakcije.

U postu od ponedjeljka na istraživačkom kanalu Ethereum, Buterin je nagovijestio Merkle stabla i sažeti neinteraktivni argumenti znanja sa nultim znanjem, ili zk-SNARKs, složeniji metod za prikrivene adrese za ERC-721 tokene dok je predložio vlastito rješenje. Suosnivač Ethereuma je umjesto toga predložio da novčanici pametnog ugovora mogu uključivati ​​metodu koja bi omogućila pošiljaocu da suštinski maskira svoju adresu trećim stranama.

„Mogli biste npr. pošaljite NFT na vitalik.eth a da niko osim mene (novog vlasnika) ne može da vidi ko je novi vlasnik”, rekao je Buterin.

Buterin je tvrdio da bi koristeći ovu metodu, pošiljaoci morali uključiti „dovoljno ETH da plate naknade 5-50 puta“ kroz lanac transfera. Međutim, dodao je da “možda postoji bolje generičko rješenje koje uključuje specijalizirane pretraživače ili na neki način graditelje blokova”.

Povezano: Vitalik: Centralizovani USDC bi mogao odlučiti o budućnosti spornih ETH hard forkova

Pronalaženje ravnoteže između poluanonimnosti i transparentnosti na blockchainu bio je izazov za mnoge jer kripto prostor nastavlja rasti. U januaru, Cointelegraph je izvijestio da je bilo slučajeva korisnika koji su prevukli IP adrese sa NFT tržišta OpenSea, kao i MetaMaska.

Buterin će govoriti na Korea Blockchain Week-u od nedelje 7. avgusta do nedelje, 14. avgusta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *