Crypto

Vitalik Buterin iz Ethereuma navodi ‘vrijedne’ ideje na kojima bi programeri trebali raditi

Suosnivač Ethereuma (ETH) Vitalik Buterin naveo je nekoliko tačaka za koje tvrdi da vrijedi raditi, tokom ETH Seoul 2022, događaja fokusiranog na Ethereum i blockchain održanog u Južnoj Koreji.

Na prvom mjestu, Ethereum mastermind je ohrabrio programere da izgrade rollupove, vrstu rješenja za skaliranje koje uključuje roll-up transakcije i njihovo predstavljanje kao jednu transakciju kako bi se smanjili troškovi uz povećanje brzine.

On je posebno naglasio rast tehnologija sa nultim znanjem i potrebu za više rada na zbirnim podacima sa nultim znanjem, poznatim kao zk-rollups. Buterin je rekao da su sažeti neinteraktivni dokazi bez znanja (zk-SNARK), arhitektura dokaza u kojoj se može demonstrirati vlasništvo nad specifičnim znanjem bez otkrivanja tog znanja, gotovo jednako važni kao i sama blockchain tehnologija.

“Zapravo mislim da bi zk-SNARK-ovi mogli biti skoro ili čak podjednako važni za f,,,]privatnost, otvorenost i […] sloboda kao alternativa. decentralizirano kretanje web tehnologije kao što su blokovi”, rekao je Buterin.

Rekao je da su zk-SNARK-ovi “izuzetno” efikasni u pružanju privatnosti i skalabilnosti korisnicima uz očuvanje sigurnosti, što je uporedivo s onim što blockchains pokušavaju učiniti. Dodao je da dokazi bez znanja zapravo mogu djelovati kao kompliment blockchainima.

Blockchains imaju za cilj pružiti veliku sigurnost, ali u zamjenu žrtvuju privatnost i skalabilnost. S druge strane, zk-SNARK-ovi vraćaju privatnost i skalabilnost – “zato pravite ZK aplikacije”, rekao je Buterin.

Nadalje je ohrabrio programere da se fokusiraju na privatnost, tvrdeći da je manje istražena u odnosu na skalabilnost.

Naime, već postoje pokušaji stvaranja protokola usmjerenih na očuvanje privatnosti. Na primjer, postoji Proof of Humanity (PoH), sistem za provjeru društvenog identiteta za ljude razvijen na Ethereum blockchainu.

“U Ethereumu počinjemo da imamo sve više ovih protokola. Oni izdaju neku vrstu potvrde na određenim adresama da kažu nešto o osobi koja kontroliše tu adresu”, rekao je Buterin, dodajući da takvi protokoli mogu napraviti airdrops i decentralizirano upravljanje pravednije uklanjanjem identičnih korisnika.

Proof of Attendance Protocol (POAP), protokol koji stvara digitalne značke ili kolekcionarske predmete korištenjem blockchain tehnologije, još je jedan takav projekt. Ovaj protokol može potvrditi da adresa pripada nekome ko je učestvovao u događaju bez otkrivanja identiteta te osobe.

Buterin je također ohrabrio programere da razmotre rad na soulbound tokenima, koji su tokeni koji se ne mogu prodati ili odvojiti od njihovih vlasnika.

Nedavno je bio veoma glasan u vezi sa ovim tokenima. Nakon što je prvobitno istražio ideju u blog postu ranije ove godine, Buterin je sredinom maja bio koautor istraživačkog rada u kojem objašnjava kako neprenosivi tokeni vezani za dušu (SBT) mogu stvoriti bogatiji, pluralistički ekosistem unutar Ethereuma. Buterin je sugerirao da bi tokeni vezani za dušu mogli kodirati društvene odnose povjerenja.

Ovi tokeni se mogu koristiti za ekskluzivne airdrops, ili “souldrops”, omogućavajući organizaciji da odabere prave članove na osnovu njihovih potreba.

Još jedno područje za koje Buterin tvrdi da bi programeri trebali pokušati poboljšati finansiranje javnih dobara. Napomenuo je da Bitcoineri već imaju finansiranje javnih dobara koje se zove kvadratno finansiranje, što je optimalniji način finansiranja javnih dobara.

Međutim, rekao je da postoje mogućnosti za poboljšanje kvadratnog finansiranja poboljšanjem mehanizma i povećanjem sigurnosti i privatnosti.

Na kraju, Buterin je rekao da programeri treba da imaju za cilj bolje upravljanje decentralizovanom autonomnom organizacijom (DAO). Rekao je da je trenutni model upravljanja u DAO-ima ili centraliziran ili napadnut, zbog upravljanja zasnovanog na novčićima koje oni koriste.

Buterin je tvrdio da je upravljanje zasnovano na novčićima “fundamentalno pokvareno”, ohrabrujući programere da razmotre modele upravljanja koji nisu vođeni novčićima. Ovdje se također mogu pokazati korisnim stvari kao što su tokeni koji su vezani za sudjelovanje i Proof of Humanity jer mogu pomoći da se osigura da samo pravi i jedinstveni ljudi učestvuju u upravljanju.

____


– EthereumPoW fork neće “značajno” naštetiti Ethereumu – Vitalik Buterin
– Vitalik Buterin kaže da spajanje nije ‘pricijenjeno’ kao što investitor obećava da će forkirati Ethereum

– 6 ključnih tačaka u viziji Vitalika Buterina za Ethereum predstavljeno na EthCC-u
– Vitalik Buterin potvrđuje zabrinutost zbog centralizacije Ethereuma nakon spajanja, poziva da se ne ‘pretjerano katastrofizira’

– Vrhunske nefinansijske aplikacije u blokčejnu prema Vitaliku Butterinu
– Sloj 2 u 2022.: Pripremite se za zbirne pakete, mostove, nove aplikacije, život s Ethereumom 2.0 i sloj 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *