Crypto

Viktorijanska policija će dobiti ‘veću moć’ za oduzimanje kripto imovine od kriminalaca

Viktorijanska policija u Australiji uskoro će dobiti nova ovlaštenja za oduzimanje kriptovalute i digitalne imovine od kriminalaca, kao i prisiliti platforme da predaju informacije o osumnjičenima.

Prema izjavi koju je 2. avgusta objavio viktorijanski premijer Daniel Andrews, novi zakoni su u utorak predstavljeni parlamentu u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o teškom kriminalu i sigurnosti zajednice iz 2022., s ciljem suzbijanja organiziranog kriminala u državi.

Očekuje se da će novi zakon vlastima dati “veću moć” da identifikuju i zaplijene digitalnu imovinu, kao odgovor na sve veću upotrebu digitalnih kriptovaluta od strane organiziranog kriminala.

Zakoni će također zahtijevati da kripto berze otkriju informacije kako bi pomogle u krivičnim istragama na isti način na koji bi to radile banke.

“Moći će natjerati platforme za kriptovalute da predaju informacije o osumnjičenima kao što banke trenutno moraju, i zaplijeniti digitalne ‘novčanike’.”

Takođe će policiji dati veća ovlašćenja u potrazi za dobijanjem elektronskih podataka prilikom izvršavanja naloga za pretres i učiniti „oduzetu imovinu“ kriminalca lakše dostupnom za obeštećenje žrtvama zločina.

Govoreći za Cointelegraph, Michael Bacina, stručnjak za digitalnu imovinu u Piper Alderman, rekao je da, budući da formulacija zakona još nije objavljena, jedan od izazova koji on vidi je oko donošenja zakona za digitalnu imovinu kada prelazi državne i savezne granice .

“Izazov donošenja zakona o digitalnoj imovini je taj što se državna nadležnost često zaustavlja na granici, tako da je osiguravanje dosljednosti pristupa između različitih država i zemalja najvažnije.”

Bačina je takođe napomenuo da će policiji biti potrebna “odgovarajuća obuka u tehnologiji zaplene i obezbeđenja privatnih ključeva digitalnih novčanika”, ali je takođe napomenuo da kriminalci koji obavljaju transakcije digitalnom imovinom “pružaju dragoceno oruđe policiji u borbi protiv kriminala, jer transakcije ostavljaju nepromenljiv trag dokaza u javnoj knjizi koju je izuzetno teško izmijeniti nakon činjenice.”

Viktorijanski ministar policije, Anthony Carbines, priznao je da kriminalci razvijaju svoje strategije, napominjući da „moramo biti jednako brzi u osnaživanju naše policije da odgovori na nove načine uvreda“.

Povezano: 74% javnih agencija se osjeća nedovoljno opremljeno za kripto istrage: Izvještaj

Ranije ove godine, popularni alat za praćenje kriptovaluta, Chainalysis procjenjuje da se najmanje 10 milijardi dolara vrijedna kriptovaluta drži na adresama novčanika povezanih s nezakonitim aktivnostima od početka 2022.

Bacina je međutim primetio da analitička firma takođe izveštava da je nezakonita upotreba u najnižem udelu u ekosistemu kriptovaluta, „tako da dalje smanjenje nezakonite upotrebe digitalne imovine može samo uliti veće poverenje u digitalnu imovinu i ekosistem kriptovaluta“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *