Crypto

Velodrome vraća $350K ukradenih sredstava od člana tima Gabagool-a

Velodrome Finance, tržište za trgovanje i likvidnost, objavilo je povrat 350.000 dolara ukradenih 4. avgusta. Međutim, prilika je postala gorko-slatka kada su interne istrage ukazale na umiješanost istaknutog člana tima, koji nosi pseudo ime Gabagool.

Dana 4. avgusta, jedan od Velodrome-ovih visokovrijednih novčanika — namijenjen operativnim fondovima kao što su plate — je potrošen sa 350.000 dolara prije nego što je mogao biti prebačen u novčanik kompanije trezora sa više potpisa. Naknadna interna istraga otkrila je identifikaciju napadača, što je omogućilo kompaniji da povrati cijeli plijen. Zvanična izjava Velodroma otkriva:

“Na naše veliko razočaranje, saznali smo da je napadač bio kolega Gabagool.”

Dok su mnogi članovi zajednice dali podršku istaknutom koderu, Gabagool je prihvatio optužbe protiv njega nakon Velodromove istrage.

Skoro šest sati nakon otkrića, Gabagool je objavio bilješku u kojoj je otkrio različite događaje koji su ga doveli do pokušaja krađe. Najveća greška Velodromea bila je što je dao vlasništvo nad privatnim ključem svog novčanika pet osoba, među kojima je bio i Gabagool.

Gabagool je, baš kao i mnogi drugi investitori, izgubio ogromne količine novca tokom kripto kraha 2022. U pokušaju da nadoknadi gubitke, Gabagool je donio ishitrenu odluku da povuče 350.000 dolara u raznim kriptovalutama samo da ih pretvori u Eter (ETH) i pošalje Tornado Cashu.

Gabagool bilješka o krađi Velodroma. Izvor: Twitter

Dok je Gabagool odlučio da vrati ukradena sredstva, istražitelji Velodroma su “otkrili da su već otkrili moju umiješanost”. Završio je belešku rekavši:

“Nemam mnogo toga više za reći. Izuzetno sam glup, neverovatno razočaran u sebe i (iskreno) nisam siguran šta dalje, pravno gledano.”

S druge strane, Velodrome je otkrio saradnju sa pravnim savjetnikom na utvrđivanju sljedećih koraka. Ubuduće, Velodrome je odlučio povući vlasništvo nad privatnim ključevima članovima tima i umjesto toga postaviti gnosis sefove za sve monetarne operacije.

Povezano: BlueBenx otpušta zaposlene, zaustavlja povlačenje sredstava navodeći 32 miliona dolara hakiranja

BlueBenx, brazilska platforma za kripto pozajmljivanje, također je naišla na hakovanje, ali ono što je uslijedilo bilo je neuporedivo s Velodrome Finance. BlueBenx je navodno blokirao svih svojih 22.000 korisnika da povuku svoja sredstva nakon navodnog hakovanja koji je izvukao 32 miliona dolara.

Iako nikakvi detalji o haku nisu otkriveni, brojni investitori su podigli obrve po tom pitanju, a jedan je izjavio:

“Mislim da postoji velika vjerovatnoća da se radi o prevari jer cijela ova priča o hakerskom napadu izgleda kao puno sranja, nešto što su oni izmislili.”

Nedostatak povjerenja među investitorima proizlazi iz činjenice da su brojne kripto platforme nedavno zaustavile povlačenje sredstava skrivajući svoju nesposobnost da ispune ranije obećane prinose korisnicima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *