Crypto

Većina NFT kolekcija reinvestira Ethereum nazad u sistem – Nansen

U prvoj polovini 2022. godine, učesnici na tržištu potrošili su 963.227 ETH, u vrijednosti od oko 2,7 milijardi USD, na kovanje nespojivih tokena (NFT) na Ethereum blockchainu, pri čemu je 50,7% prikupljenih kriptovaluta ostalo na NFT projektima, a ostatak je proslijeđen u novčanici koji nisu entiteti, prema izvještaju blockchain platforme za podatke i analitiku Nansen.

Istovremeno, obim podignutog ETH koji cirkuliše neentitetskim novčanicima smanjen je sa 52,3% prijavljenih prije 11 mjeseci na 45,7%.

Kumulativno, rekao je Nansen, prvih pet NFT kolekcija koje su prikupile ETH kovanjem prikupile su nekih 81.364 ETH. Procjenjuje se da je ovo bilo 10,3% ukupnog ETH prikupljenog od strane svih projekata u analiziranom periodu.

Uz rast broja unikatnih novčanika koji su učestvovali u kovanju novca, Nansen kaže da je u ovom periodu došlo i do blagog povećanja prosječne kovnice po novčaniku, na 3,65 kovnica po novčaniku. Ovo je više od prethodno objavljenog prosjeka od 3,16 minta.

“U posmatranom periodu raspoređeno je ukupno 28.986 NFT zbirki. Ukupno, ovi projekti su zajedno prikupili 833.641 ETH. Zanimljivo je da su nešto više od polovine ovih kolekcija bili besplatni projekti kovanice” sa 51,6%, saopštila je firma.

Prosječni iznos prikupljen projektima je bio 1,43 ETH, a prosjek 59,4 ETH, navodi Nansen.

“Ostajemo pri našem zaključku da sektor kovanja novca na NFT tržištu ostaje zdrav s porastom prosječnog broja kovanica po jedinstvenoj adresi novčanika,” rekla je Louisa Choe, istraživačica u Nansenu, kako se citira u saopštenju.

Choe je dodao da „dokazi na lancu o tome da NFT kolekcije reinvestiraju primarni prihod od prodaje u NFT pokazuju da graditelji i kreatori na ovom tržištu gledaju na dugoročni uticaj svojih projekata i donose odluke koje će podržati taj rast.

____


– Najbolje NFT kolekcije su porasle u cijeni nakon posljednjeg povećanja američkog Fed-a
– Nakit Giant Tiffany & Co prodaje CryptoPunk NFT privjeske za Ethereum

– ENS licitiranje ‘šala’ ide po zlu, NFT kit gubi 100 ETH
– NFT Giant OpenSea dijeli 5 sigurnosnih preporuka nakon što su procurili mejlovi korisnika

– ‘NFT-ovi su možda novi, ali ova kriminalna šema nije’: Bivši šef OpenSea-a uhapšen zbog NFT-a Insider Trading
– Izvještaj o DeFi-u i NFT-ovima na Lightning Network-u odbačen čak i od strane zagovornika Bitcoina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *