Crypto

Vader će ugasiti stabilcoin USDV, ne može pronaći ‘proboj’

Aplikacija koja proizvodi stablecoin Vader protokol US Dollar (USDV) bit će zatvorena, prema najavi njenih programera od 29. decembra.

Vader protokol je bio algoritamska mreža stabilnih kokova slična propaloj Terra mreži. Trebalo je da ohrabri arbitraže da zadrže USDV uvijek jednakim 1 dolara. Kada je Terra sredstva uklonjena u maju sa imovine iz stvarnog svijeta koju su trebali predstavljati, Vader tim je pauzirao funkciju mint aplikacije. Nadao se da će spriječiti korisnike da se izlože bilo kakvim problemima koji bi mogli nastati ako i njegov stabilcoin depeg.

Vader tim je rekao da je proveo narednih šest mjeseci pokušavajući pronaći način da reformiše aplikaciju kako bi je učinio sigurnijom. Međutim, “nakon rigoroznog istraživanja i diskusija, tim nije pronašao značajan napredak u algoritamskom dizajnu stabilnih kokova koji je kapitalno efikasan.”

Oni su pauzirali funkciju snimanja, što onemogućava korisnicima da polože svoj preostali USDV u aplikaciju kako bi povratili njegovu podršku kroz normalan proces otkupa. Umjesto toga, programeri su kreirali portal za otkup za distribuciju preostale riznice aplikacije. Planiraju da tu aplikaciju za otkup budu dostupne do juna 2023.

Povezano: Ostvareni gubici od kolapsa FTX-a bili su manji od Terra, druge krize

Kako bi pravedno raspodijelili sredstva, programeri su razbili Curve i Uniswap likvidnost i snimili postojeće dionice, omogućavajući im da raspodijele preostala sredstva vlasnicima.

Čini se da je Vader Protocol USD uklonjen sa svih glavnih naknada za podatke o cijenama kovanica, tako da je nejasno da li će vlasnici USDV-a vratiti kriptovalute u vrijednosti od 1 USD po novčiću ili neki manji iznos.

Kolaps Terra američkog dolara bio je jedan od najvećih kripto krahova 2022. godine. Prouzročio je širenje zaraze kripto tržištem i doprinio zatvaranju Midas Investmentsa. Njegov osnivač, Do Kwon, i dalje je optužen za kršenje zakona o tržištu kapitala u Južnoj Koreji, ali vlasti još nisu locirali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *