Crypto

Uzbekistan izdaje prve kripto licence za dvije lokalne ‘kripto trgovine’

Dok se Uzbekistan priprema za usvajanje novog okvira za kriptovalute 2023. godine, uzbekistanski regulatori počeli su izdavati regulatorna odobrenja lokalnim dobavljačima kriptovaluta.

Nacionalna agencija za perspektivne projekte (NAPP), glavni nadzornik tržišta kriptovaluta u Uzbekistanu, izdala je prve kriptovalute u zemlji, prema službenom saopštenju objavljenom 17. novembra.

Licence službeno ovlašćuju ponudu usluga vezanih za kriptovalute od strane dvije „prodavnice kriptovaluta“, uključujući Crypto Trade NET LLC i Crypto Market LLC.

Prema informacijama iz elektronskog registra licenci NAPP-a, i Crypto Trade NET i Crypto Market imaju sjedište u Taškentu. Podaci se također odnose na Kamolitdina Nuritdinova kao jedinog osnivača i dioničara Crypto Marketa. Behzod Achilov je također jedini osnivač i dioničar Crypto Trade NET-a.

Čini se da nijedna od platformi nema funkcionalnu web stranicu u vrijeme pisanja.

Kako se navodi u saopštenju, NAPP je licencirao dvije kompanije na osnovu predsjedničkog dekreta izdatog u aprilu 2022. godine, kojim se utvrđuju pravila za promet kripto imovine u Uzbekistanu.

“Kripto prodavnice su dizajnirane da građanima omoguće lakši pristup za kupovinu ili prodaju kripto imovine”, navodi se u saopštenju i dodaje:

Agencija apeluje na građane da budu maksimalno oprezni i da ne koriste usluge elektronskih platformi koje nisu dobile dozvolu za rad na teritoriji Republike Uzbekistan na propisan način.

Vijest dolazi ubrzo nakon što je vlada Uzbekistana blokirala brojne velike globalne kripto berze zbog nepostojanja odgovarajuće licence za nuđenje usluga kripto trgovanja.

Povezano: Rusija namjerava pokrenuti “nacionalnu kripto berzu”

Blok je uticao na kripto divove poput Binancea i Huobija, dok su korisnici navodno i dalje mogli pristupiti svojim web stranicama uz pomoć VPN usluga. Nakon objavljivanja mjera u avgustu 2022. godine, NAPP je od tada očito izbrisao tu izjavu.

Najnovije licence dolaze usred Uzbekistana koji se aktivno priprema za usvajanje novog kripto regulatornog okvira za nekoliko mjeseci. Počevši od 1. januara 2023. godine, vlada Uzbekistana će dozvoliti pružanje kripto usluga građanima Uzbekistana samo od strane licenciranih firmi za kriptovalute.

Leave a Reply

Your email address will not be published.