Crypto

Uzbekistan blokira pristup stranim kripto berzama zbog neregistrovanog trgovanja

Vlada Uzbekistana, koja je ranije napravila značajne korake ka umjerenom pristupu kriptovalutama, objavila je u srijedu da je ograničila pristup brojnim velikim međunarodnim kripto berzama zbog optužbi za nelicencirane aktivnosti.

U saopštenju od 10. avgusta, Nacionalna agencija za perspektivne projekte (NAPP) projekte je obavestila da „razne elektronske platforme“ pružaju usluge trgovine i razmene kripto-aktive bez dobijanja potrebne licence kršeći postojeće zakonodavstvo i time pristup bilo im je ograničeno.

Međutim, ton saopštenja sugerisao je da nakon dobijanja licence i ispunjenja uslova za postavljanje servera na teritoriju Republike Uzbekistan, kako je propisano zakonom, više ne bi trebalo da bude prepreka da strane berze pružaju svoje usluge. za sada:

“Oni nemaju pravnu odgovornost za transakcije sa kripto-imovinom, i ne mogu garantovati legitimnost transakcija, kao ni pravilno skladištenje i zaštitu povjerljivosti ličnih podataka građana Republike Uzbekistan.”

Postojeća zakonska regulativa na koju se pominje je predsjednički dekret od 3. jula 2018. godine „O mjerama za razvoj digitalne ekonomije i sfere prometa kripto-aktive u Republici Uzbekistan“.

Povezano: Šta novi poreski režim u Kazahstanu znači za industriju kripto rudarstva

Sam NAPP je relativno nedavno stekao status glavnog regulatora kriptovaluta u zemlji — krajem aprila 2022., predsjednik Shavkat Mirziyoyev izdao je dekret o regulisanju industrije, obavezujući novoformiranu agenciju na misiju usvajanja „posebnog režima kriptoregulacije ” u Uzbekistanu.

U junu, NAPP je rekao da će dozvoliti samo kompanijama koje koriste solarnu energiju za rudarenje bitkoina (BTC) ili drugih kriptovaluta u zemlji. Izvršna naredba je također obavezala svakog rudarskog operatera da dobije certifikat i upiše se u nacionalni registar kompanija za rudarenje kriptovaluta.

Binance, FTX i Huobi su među globalnim berzama koje su koristili uzbekistanski kripto investitori. Cointelegraph je kontaktirao kako bi potvrdio situaciju s njima i ažurirat će priču kada nove informacije postanu dostupne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *