Crypto

Uskoro: ETH programeri pomjeraju datum spajanja

Spajanje Ethereum-a možda će doći ranije nego što je planirano, nakon što su glavni programeri najavili probni datum spajanja 15. septembra, kada će blockchain preći na Proof-of-Stake.

Datum spajanja Ethereum mainnet mreže došao je na vidjelo nakon što su se glavni programeri kao što su Tim Beiko i suosnivač Prysmatic Labs Terence Tsao dogovorili u pozivu programera 11. augusta da će to biti kada ukupna poteškoća terminala (TTD) dostigne 58750000000000000000000.

Ovo je potvrđeno u postu na Github-u pod naslovom “Tentative mainnet TTD” kojem se obavezao Beiko 11. avgusta.

Iako bi tačan datum i TTD još uvijek mogli biti promijenjeni, uspjesi različitih spajanja testneta mogli bi biti obećavajući znak da će Ethereum mainnet preći na Proof-of-Stake (PoS) konsenzus sljedećeg mjeseca bez problema.

Novi zvanični raspored je najmanje tri dana ranije od posljednjeg predviđanja programera Ethereum jezgre Tima Beika od 19. septembra.

Dugačak broj koji se daje naziva se ukupna poteškoća na terminalu (TTD), navodeći kraj Proof-of-Work (PoW) i kada će Proof-of-Stake (PoS) početi. TTD je ukupna težina potrebna za konačni blok koji će biti miniran prije prelaska na PoS.

Prije nego što se spajanje može završiti, mora se izvršiti Bellatrix fork koji će implementirati softver potreban klijentima za pokretanje sloja konsenzusa. Ovo je zakazana koji će se dogoditi 6. septembra, otprilike 10 dana prije spajanja.

Dana 12. avgusta, Goerli testnet je postao posljednja preostala testna mreža koja je uspješno izvršila vlastiti prijelaz na PoS, nakon spajanja Sepolia 7. jula i Ropstena 9. juna.

Nakon spajanja, očekuje se da će potrošnja energije Ethereum mreže pasti za više od 99,99%, moći će spriječiti napade na mrežu, a skalabilnost će se poboljšati

PoW rudari da se drže

Međutim, šuška se da će rudari Ethera (ETH), od kojih se mnogi oslanjaju na prihod generiran od PoW blok nagrada, nastaviti koristiti originalnu PoW verziju Ethereuma kako bi zadržali svoj potencijal zarade.

Rudar Bitcoin (BTC) i ETH i investitor kripto anđela Chandler Guo, očigledni zagovornik PoW lanaca, predvodi namjeru rudara da račvaju Ethereum mrežu kako bi stvorili Ethereum PoW (ETHW) lanac. Čini se da Guo misli da u industriji ima dovoljno prostora da postoje dvije vrste Ethereuma, te je retvitirao niz mišljenja koja podržavaju tu ideju.

Obećao je da će objaviti kod potreban za izvođenje ETH PoW fork-a koji zaobilazi bombu težine, što je mehanizam koji značajno smanjuje nagradu za blok za rudare kako bi ih destimulirao da pokušaju proizvesti još blokova. Bomba težine će neposredno prethoditi spajanju glavne mreže.

Povezano: Je li glupo očekivati ​​ogroman porast cijene Ethereuma prije i nakon spajanja?

ETHW trguje za oko 7,5% u padu tokom proteklog dana na 72,5 dolara na Poloniex-u. U međuvremenu, ETH je ojačao 1,5% u posljednja 24 sata na 1,881,54 dolara prema CoinGecko.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *