Crypto

Ured državnog tužioca New Yorka traži od kripto uzbunjivača da mu dostave dojave

U SAD-u, njujorška državna tužiteljica kaže da želi da radnici kripto industrije i investitori sa sjedištem u Big Appleu istupe s pritužbama na beskrupulozne kripto firme.

Ured državnog tužioca (AG), Letitia James, objavio je jučer saopštenje za javnost, pozivajući ljude da kontaktiraju Ured za zaštitu investitora AG ureda ako misle da ih je prevario kripto operater. Ona je takođe zamolila pojedince koji su se zatekli u blokadi svojih računa da istupe.

A James je pozvao insajdere kripto industrije da obrate zviždače ako primjete bilo kakve prekršaje u njihovim kompanijama.

U obavijesti je citiran James izjavio:

“Nedavne turbulencije i značajni gubici na tržištu kriptovaluta su zabrinjavajući. Investitorima su obećani veliki prinosi na kriptovalute, ali su umjesto toga izgubili svoj teško zarađeni novac.”

Tvrdila je da će sve pritužbe zviždača biti tretirane povjerljivo, te da će se čuvati anonimnost doušnika.

AG je dodao:

“Pozivam svakog Njujorčana koji vjeruje da su ih kripto platforme prevarile da kontaktiraju moju kancelariju.”

Ured AG-a dao je jasnu sliku štete koju je Crypto Winter 2022 već napravio, objašnjavajući:

“Mnoge visokoprofilne kompanije koje se bave kriptovalutama zamrzle su isplate kupaca, najavile masovna otpuštanja ili podnijele zahtjeve za bankrot, dok su investitori ostavljeni u finansijskoj propasti.”

AG je zaključio „snažno ohrabrujući“ Njujorčane „na koje je uticala dramatična devalvacija Terra i LUNA virtuelnih valuta i zamrzavanje računa zbog programa za ulaganje ili zaradu kriptovaluta, kao što su Sidro, Celzijus, Voyageri Stablegains” da kontaktirate Biro za zaštitu investitora.

Još u junu, James prešao na Twitter upozoriti da je “tržište kriptovaluta” bilo “izuzetno nepredvidivo”. Ona je pozvala Njujorčane da “budu oprezni i dvaput razmisle prije nego što svoj teško zarađeni novac ulože na ovo nestabilno tržište”.

James nije strana kripto scena i udarila je na brojne igrače u industriji tokom svog mandata. Prošle godine je naredila da dvije platforme za kripto pozajmljivanje prestanu s radom u New Yorku, dok se ranije sukobljavala sa sličnim Bitfinex.

U junu ove godine, AG-ov ured je postigao nagodbu u vrijednosti od oko milion dolara BlockFi Lending, sa potonjim optuženim za “nuđenje neregistriranih vrijednosnih papira.”

____


– Tether & Bitfinex rješavaju ispitivanje NY AG, očekujte više transparentnosti
– Državni tužilac NY uzvraća na Bitfinex

– Državni tužilac Njujorka ponovo štrajkuje
– Državna tijela SAD-a rušila su “lažne i obmanjujuće izjave” Voyagera o osiguranju depozita

– Coinbase odbacuje tvrdnje da listira vrijednosne papire dok SEC pokreće istragu
– Desna strana kripto regulacije: institucije moraju izbjeći Tukididovu zamku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *