Crypto

Uprkos padu kriptovaluta, programeri nastavljaju da doprinose Web3 zajednicama

Blockchain programeri su zadržali svoj doprinos Web3 zajednicama uprkos poslednjem padu tržišta, a Ethereum (ETH) prednjači kao najjača i najveća zajednica, prema nedavnom izveštaju investicione kompanije VC Telstra Ventures.

Prema izvještaju, učešće programera blockchaina u Web3 zajednicama uglavnom je ostalo nepromijenjeno tokom nedavnog sloma tržišta.

“Učešće Blockchain programera u Web3 zajednicama ostaje snažno, mjereno složenim godišnjim stopama rasta broja jedinstvenih aktivnih saradnika po projektu i po ekosistemu svakog mjeseca”, navodi se u izvještaju.

Ethereum je zadržao svoju poziciju najveće i najjače razvojne zajednice: od sredine 2021. godine, ekosistem je konstantno imao preko 2.200 mjesečnih aktivnih saradnika.

Na četverogodišnjoj osnovi, Ethereumova zajednica doprinosioca porasla je na 24,9% složenog godišnjeg rasta. Broj mjesečno aktivnih Ethereum doprinosa opao je za oko 9% od svog vrhunca u novembru 2021.

Solana (SOL), takozvani “Ethereum ubica”, također je zadržao svoj tempo rasta, ali još uvijek značajno zaostaje za Ethereumom. Na svom vrhuncu, Solana je imala oko 350 mjesečnih aktivnih saradnika, što je palo na oko 260 saradnika tokom nedavnog pada tržišta.

Učesnici blockchaina povećali su se na 173% godišnje stope rasta u posljednje četiri godine. Međutim, od vrhunca SOL-a u novembru prošle godine, broj aktivnih saradnika pao je za 21%.

S druge strane, vodeća kriptovaluta bilježi stalan rast broja aktivnih programera u proteklih osam godina. Sredinom 2021. Bitcoin (BTC) je imao preko 400 mjesečnih aktivnih doprinosa, što je palo na oko 350 krajem prošle godine.

Zajednica saradnika Bitcoin-a je zabilježila složenu godišnju stopu rasta od 17,1% u protekle četiri godine, navodi se u izvještaju, dodajući da je broj njenih aktivnih saradnika porastao za 8,2% od svog vrhunca u oktobru prošle godine.

Posljednji krah tržišta, potaknut kolapsom Terra‘s algoritamski stablecoin UST i neuspjeh nekih istaknutih kripto firmi poput Celzijus i Tri strelice kapitalizbrisao je oko 2 milijarde USD od ukupne kapitalizacije tržišta kriptovaluta.

____


– Utrka novčića: Najbolji pobjednici/gubitnici jula; Ethereum i Ethereum Classic osvojili mjesec
– Ako se Ethereum podijeli, vodeće berze će ‘vjerovatno’ navesti ETHPoW token – BitMEX

– SOL pada jer su hiljade novčanika napadnute na Solanu, milioni dolara ukradeni (AŽURIRANI)
– Solana tim je spreman da otvori vrata fizičke prodavnice u Njujorku kako bi promovisao Solanu i Web3

– Bitcoin bankomati se vraćaju u Tokio, Osaku po prvi put od 2018
– Saylor iz MicroStrategyja kaže da će mu odstupanje s mjesta izvršnog direktora dopustiti da se više fokusira na Bitcoin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *