Crypto

Uniswapova nova politika privatnosti vidi negativnu reakciju ljubitelja decentralizacije

Decentralizovana razmena (DEX) Uniswapova nedavno ažurirana politika privatnosti je, čini se, izazvala gnev nekih članova zajednice, uz zabrinutost da prikupljanje i skladištenje korisničkih podataka funkcioniše protiv osnovnih vrednosti kriptovaluta.

U nedavnim odgovorima na novembarski post na blogu u vezi sa ažuriranom politikom privatnosti, neki glasni članovi zajednice sugerisali su da je neuobičajeno za decentralizovani entitet da prikuplja i čuva informacije o svojim korisnicima.

U postu Uniswap Labsa od 11. novembra, objavljenom otprilike u vrijeme kolapsa FTX-a, decentralizirana burza je objavila svoju politiku privatnosti kako bi objasnila kako prikuplja i pohranjuje korisničke podatke

„Uz inovacije oko blockchaina, web3 ima za cilj da povrati privatnost i izbor korisnika nakon decenija internet poslovanja koje su ga narušile.”

„Zato danas objavljujemo novu Politiku privatnosti – želimo biti kristalno jasni o tome koje podatke štitimo i kako koristimo sve podatke koje prikupimo. Transparentnost je ključna. Nikada ne želimo da naši korisnici budu iznenađeni”, navodi se.

Ova politika privatnosti, koja je posljednji put ažurirana 17. novembra, otkriva da berza prikuplja javno dostupne blockchain podatke, informacije o korisničkim uređajima kao što su informacije o pretraživaču i operativnim sistemima, te informacije o interakcijama korisnika sa svojim pružaocima usluga, između ostalog.

Uniswap je također naveo da nijedna od ovih informacija ne uključuje lične podatke kao što su ime, prezime, ulična adresa, datum rođenja, adresa e-pošte ili IP adresa.

Unatoč tome, neki u kripto zajednici dijele zabrinutost da su ti potezi u suprotnosti s osnovnim vrijednostima kriptovaluta, koje su usmjerene na privatnost i anonimnost korisnika.

Tim koji stoji iza kriptovalute Firo za očuvanje privatnosti tvrdio je u objavi na Twitteru od 21. novembra za svojih 83.700 pratilaca da Uniswapovo ažuriranje privatnosti postavlja “opasan presedan” za DEX-ove:

OwenP, podružnica za DEX SpookySwap predložio da je bilo neuobičajeno za decentralizovanu razmjenu da prikuplja i pohranjuje korisničke informacije na pozadinskom dijelu.

„Kontaktirani smo […] od strane provajdera infrastrukture koji je jednom pitao o našem backendu i informacijama koje smo čuvali bili smo šokirani pitanjem. ‘Ništa naravno’ [was] odgovor.”

U međuvremenu, Twitter korisnik “CryptoDavid” takođe primetio svojim 12.000 pratilaca na Twitteru 21. novembra da nije iznenađen Uniswap-ovom odlukom, jer su i drugi DEX-ovi takođe počeli da rade istu stvar.

Povezano: Digitalni suverenitet: Povraćaj vaših privatnih podataka na Web3

Transparentnost se pojavila kao popularna riječ u industriji nakon kolapsa kripto razmjene FTX ranije ovog mjeseca.

Ostali kripto entiteti koji su se nedavno obavezali na “transparentnost”, uključujući implementaciju “dokaz o rezervama” u slučaju centraliziranih razmjena, uključuju Kraken, Bitmex, Coinfloor, Gate.io i HBTC koji su već završili revizije.

Binance, OKX, KuCoin i niz drugih berzi takođe planiraju da urade isto.

Leave a Reply

Your email address will not be published.