Crypto

Uniswap decentralizovana razmena Nova politika privatnosti kaže da će platforma prikupljati korisničke podatke – evo šta je uključeno

Velika decentralizovana razmena (DEX) Uniswap je unapredila svoju politiku privatnosti i sada prikuplja određene podatke na lancu i van lanca od korisnika, što je potez koji je izazvao gnev nekih članova kripto zajednice.

Uniswap Labs, razvojna firma koja stoji iza Uniswapa, objavila je vijest u svom ažuriranju politike privatnosti u objavi od 11. novembra, koja je navodno pala ispod radara zbog fijaska FTX-a i ostala je nezapažena do 21. novembra nakon što ju je kineski reporter Colin Wu podijelio na Twitteru.

„Želimo donositi odluke zasnovane na podacima koje poboljšavaju korisničko iskustvo,“ navodi Uniswap Labs u najavi. “To uključuje javne podatke na lancu i ograničene podatke izvan lanca kao što su tip uređaja, verzija preglednika, itd.”

Prema novoj politici, Uniswap Labs prikuplja podatke na lancu koji uključuju javno dostupne informacije kao što su adrese novčanika i istorija transakcija. Platforma je tvrdila da je ovo potrebno da bi se „naučilo više“ o ponašanju korisnika i „ekranu“. [their] novčanik(e) za bilo koju prethodnu nezakonitu aktivnost.”

Razmjena će također prikupljati podatke van lanca kao što su tip pretraživača, operativni sistem, stranice za upućivanje i izlaz, jezik uređaja ili pretraživača i druge informacije. Nadalje, prikuplja informacije iz “localStorage, ID mobilnog uređaja, kolačića, web svjetionika i drugih sličnih tehnologija” kako bi “zapamtili tokene koje uvozite, zvjezdicu ili dodajete u svoju torbu za kupovinu”, između ostalog.

„Budući da Uniswap Labs ne prikuplja lične podatke, ni prodavci sa kojima radimo nemaju nikakve lične podatke“, kažu iz Uniswap Labsa. “Uniswap ne dijeli vaše podatke s trećim stranama u marketinške svrhe.”

Uniswap je najveći DEX na Ethereum blockchainu. Kripto berza ima tržišni udio od preko 43%, prema podacima DefiLlama. Od svog početka 2019. godine, berza je imala više od 1,34 triliona dolara u obimu.

Iako je berza tvrdila da neće prikupljati lične podatke kao što su ime, prezime, ulična adresa, datum rođenja, adresa e-pošte ili IP adresa, neki kripto korisnici su i dalje rekli da je taj potez u suprotnosti sa osnovnim vrijednostima kripto privatnosti i anonimnosti .

“Iako imamo najveće poštovanje prema onome što je Uniswap izgradio, snažno odbijamo uključivanje prikupljanja podataka za praćenje ponašanja korisnika i aktivnosti na lancu. Ovo postavlja opasan presedan za DEX-ove”, tim koji stoji iza kriptovalute Firo za očuvanje privatnosti rekao je.

Korisnik Twittera CryptoDavid tvrdi da Uniswap nije prvi DEX koji je počeo prikupljati korisničke podatke. Također je predložio korisnicima da pribjegnu VPN-ovima ako se osjećaju nesigurno.

“Ovo je sranje jer nisam uvijek iza VPN-a… Tako je frustrirajuće. Ali ne možemo spriječiti dapp-ove da to rade. Čuvajte se ovih aktivnosti i poduzmite mjere ako ste zabrinuti”, dodao je.

Leave a Reply

Your email address will not be published.