Crypto

UNCTAD cilja na kripto u svijetu u razvoju u nizu kritičnih izvještaja o politici

Konferencija Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju (UNCTAD) objavila je u srijedu sažetak o politici kriptovaluta. Ovo je treći po redu brief koji je agencija posvetila kripto, a zajedno predstavljaju detaljnu procjenu rizika koje kripto predstavlja za ekonomije u razvoju i mogućnosti za rješavanje tih rizika.

UNCTAD Policy Brief br. 102, datiran u julu, ali je nedavno objavljen, tvrdi da, iako kriptovaluta može olakšati doznake i potaknuti finansijsku uključenost, ona također može potkopati mobilizaciju domaćih resursa u ekonomijama u razvoju omogućavajući utaju poreza skrivajući vlasništvo nad finansijskim tokovima i usmjeravajući ih napolje. zemlje. Autori kratkog teksta navode: “Kriptovalute dijele sve karakteristike tradicionalnih poreznih rajeva – pseudonimnost računa i nedovoljan fiskalni nadzor ili slabu primjenu.”

Većina zemalja u razvoju nema porezne propise koji pokrivaju kriptovalute, a nedostatak sistema za izvještavanje trećih strana olakšava sakrivanje kriptovaluta, navodi se u izvještaju. Nastavilo se:

„Suprotno široko rasprostranjenom mišljenju da kriptovalute nisu posredničke, već da funkcionišu koristeći automatizovane protokole, postoji bezbroj provajdera usluga, uključujući kriptovalute, digitalne novčanike i decentralizovane finansijske (DeFi) platforme, koji omogućavaju upotrebu i držanje kriptovaluta. Kada budu regulisani, ovi pružaoci usluga mogli bi doprinijeti poboljšanju poreskog izvještavanja.”

U izvještaju se preporučuje da zemlje u razvoju definiraju pravni status kriptovaluta i postave zahtjeve za izvještavanje za pružaoce kripto usluga. Pored toga, preporučuje implementaciju „globalne poreske regulative o kriptovalutama“ i sistema za dijeljenje informacija o kriptovalutama i trgovanju. Veći porezi na kriptovalute u odnosu na drugu imovinu obeshrabrili bi njihovo držanje i korištenje za transakcije, navodi se u brifu.

Povezano: Bitcoin vs banka: Nayib Bukele podsjeća Petera Schiffa zašto banke ne mogu nadmašiti BTC

Ovo je treća publikacija fokusirana na kriptovalute koju je UNCTAD objavio posljednjih sedmica. Njegov prethodni izvještaj o politici ohrabrivao je zemlje u razvoju da implementiraju digitalnu valutu centralne banke (CBDC) ili sistem brzog plaćanja kako bi iskoristili prednosti plaćanja kriptovalute bez potencijala za podrivanje nacionalne ekonomske stabilnosti i sigurnosti.

UNCTAD Policy Brief 100 raspravljao je o potrebi za kripto regulacijom u zemljama u razvoju. Uočio je sveobuhvatnu neophodnost kripto regulacije u razvijenim zemljama u kojima se nalaze pružaoci usluga, ali je preporučio niz restriktivnih mjera u zemljama u razvoju kako bi se suprotstavili „značajnim rizicima i troškovima u pogledu nacionalnog monetarnog suvereniteta, političkog prostora i makroekonomske stabilnosti“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *