Crypto

Ulaganje u eter bi moglo pokrenuti zakone o vrijednosnim papirima – Gensler

Ethereumova nadogradnja na proof-of-stake možda je vratila kriptovalutu na nišanu Komisije za hartije od vrijednosti (SEC).

Obraćajući se novinarima nakon Senatskog bankarskog komiteta 15. septembra, predsjednik SEC-a Gary Gensler je navodno rekao da kriptovalute i posrednici koji dozvoljavaju vlasnicima da “ulože” svoje kriptovalute mogu je definirati kao sigurnost pod Howey testom, prema The Wall Street Journalu.

“Iz perspektive novčića […] to je još jedan pokazatelj da prema Howey testu, investitorska javnost predviđa profit na osnovu napora drugih,” WSJ je prenio Genslerovu izjavu.

Komentari su došli istog dana kada je Ethereum (ETH) prešao na proof-of-stake (PoS), što znači da se mreža više neće oslanjati na energetski intenzivno rudarenje „dokaz rada“ i umjesto toga omogućava validatorima da verifikuju transakcije i kreirajte nove blokove u procesu koji uključuje “ulaganje”.

Gensler je rekao da omogućavanje vlasnicima da ulože novčiće rezultira “ulaganjem javnosti predviđajući profit zasnovan na naporima drugih”.

Gensler je dalje rekao da posrednici koji svojim klijentima nude usluge zalaganja “izgledaju vrlo slično – uz neke promjene u označavanju – kreditiranju”.

SEC je ranije rekao da ne vide ETH kao hartiju od vrijednosti, s tim da su se i Komisija za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) i SEC složile da se više ponašao kao roba.

SEC pomno prati kripto prostor, posebno one za koje tvrdi da su vrijednosni papiri. Regulator je bio upleten u slučaj protiv Ripple Labsa u vezi sa lansiranjem XRP tokena.

SEC je također podstakao kompanije koje nude proizvode za kripto pozajmljivanje da se registruju kod njih, uključujući kaznu od 100 miliona dolara upućenu BlockFi-ju u februaru zbog neuspeha da registruje račune s visokim prinosom koje SEC smatra vrijednosnim papirima.

Gabor Gurbacs, direktor strategije digitalne imovine u američkoj investicionoj firmi VanEck, tvitovao je svojim 49.300 pratilaca da je više od šest godina govorio da “prelasci zarobljenika na POS mogu privući regulatornu pažnju”.

Gurbacs je dalje pojasnio da regulatori nagrade od uloga nazivaju dividendom, što je karakteristika Hauijevog testa.

Povezano: Programeri kriptovaluta trebali bi raditi sa SEC-om kako bi pronašli zajednički jezik

Howey test se odnosi na slučaj Vrhovnog suda iz 1946. godine gdje je sud utvrdio da li se transakcija kvalifikuje kao ugovor o ulaganju. Ako jeste, onda bi se smatralo vrijednosnim papirom i pokriveno je Zakonom o vrijednosnim papirima iz 1933. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.