Crypto

Ukupna vrijednost zaključana u DeFi pala je za 66%, ali više metrika odražava stabilan rast

Zbirna ukupna zaključana vrijednost (TVL) na kripto tržištu mjeri iznos sredstava položenih u pametne ugovore i ova brojka je pala sa 160 milijardi dolara sredinom aprila na trenutnih 70 milijardi dolara, što je najniži nivo od marta 2021. godine. Procentualno smanjenje je zabrinjavajuće, veliki broj podataka ukazuje na to da je sektor decentralizovanih finansija (DeFi) otporan.

Problem s korištenjem TVL-a kao široke metrike je nedostatak detalja koji nisu prikazani. Na primjer, broj DeFi transakcija, rast rješenja za skaliranje sloja 2 i prilivi rizičnog kapitala u ekosistem se ne odražavaju u metrici.

U DappRadarovom izvještaju o usvajanju Crypto-a od 29. jula, podaci pokazuju da je broj transakcija DeFi 2Q pao za 15% u odnosu na prethodni kvartal. Ova brojka je daleko manje zabrinjavajuća od razarajućeg pada TVL-a i potkrepljena je padom od 12% u broju jedinstvenih aktivnih novčanika u istom periodu.

Layer-2 je put za održivi rast DeFi

Iakov Levin, izvršni direktor i osnivač Midas Investments, rekao je za Cointelegraph da:

“Čvrsto sam uvjeren da trenutno tržište medvjeda nije ‘kraj’ DeFi industrije. Na primjer, postoji rastuća konkurencija među decentraliziranim razmjenama na platformi za skaliranje sloja 2 Ethereum Optimism, jer je Velodrome dostigao više od 130 miliona dolara u TVL-u .”

Optimism je rješenje za skalabilnost Ethereuma koje koristi sloj 2 za spajanje provjera transakcija van lanca, smanjujući troškove obrade i transakcije za decentralizirane aplikacije na mreži.

Mreža optimizma TVL, milion USD. Izvor: Defi Llama

Prilivi rizičnog kapitala dodatno podržavaju otpornost DeFi teze. Dana 12. jula, kriptocentrični Multicoin Capital pokrenuo je fond od 430 miliona dolara. Firma za upravljanje investicijama osnovana je 2017. godine i ima za cilj da se fokusira na razvoj Web3 infrastrukture, DeFi aplikacija i autonomnih poslovnih modela.

Dana 28. jula, Variant je najavio uspješno povećanje kapitala od 450 miliona dolara za finansiranje, između ostalog, “finansijskog osnaživanja kroz DeFi”. Strategija uključuje financijalizaciju i produktivnost NFT-ova, stabilnih coin-a, optimizatora pozajmljivanja, DEX agregatora i “proizvoda koji premošćuju naslijeđeni finansijski sistem sa DeFi-jem”.

Ova prikupljanja sredstava u značajnoj veličini navode Levina da vjeruje da će rješenja za skaliranje podići decentralizirane finansijske aplikacije na viši nivo na način koji nije bio moguć tokom takozvanog “DeFi Summer 2.0” u trećem kvartalu 2021. Prosječna transakcija mreže Ethereum naknada je tokom tog perioda bila iznad 25 dolara, što je učinilo gotovo nemogućim da aplikacije dobiju vuču. Izvršni direktor Midas Investments Levin je rekao:

“Konačno, ja vidim sloj-2 kao potencijalni faktor za oživljavanje rasta sektora. Ovo će biti vođeno povećanjem skalabilnosti zbog optimistične implementacije i zk-Rollups rješenja. Pružajući korisnicima jeftinije naknade za transakcije i skoro trenutne polu- Potvrde, sloj-2 će dramatično poboljšati korisničko iskustvo i uskoro će imati kapacitet da uključi novi val korisnika.”

Metamask Swap i 1inch Network se ističu

Broj aktivnih adresa koje koriste DeFi aplikacije ostao je prilično stabilan u posljednjih 30 dana, prema podacima iz DappRadara.

Vodeće DeFi aplikacije po 30-dnevnim aktivnim adresama. Izvor: DappRadar

Podaci pokazuju prosječan pad od 2% aktivnih adresa, ali četiri od pet najboljih aplikacija su pokazale rast. Osim toga, DEX agregatori 1inch Network i MetaMask objavili su značajnu dobit korisnika, čime su poništili zabrinutost zbog “DeFi zime”.

Ukratko, decentralizovana finansijska industrija nastavlja da raste u broju aktivnih adresa, investicijama rizičnog kapitala i inovativnim rešenjima koja nude jeftinije i brže mogućnosti obrade u poređenju sa poslednjim vrhuncem krajem 2021.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo oni autor i ne odražavaju nužno stavove Cointelegrapha. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik. Prilikom donošenja odluke trebate provesti vlastito istraživanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *