Crypto

Ukupan iznos trgovanja Kimchi premiumom mogao bi biti skoro duplo veći nego što se prvo pomisli, kaže regulator

Ukupan iznos ilegalne trgovine kimči premiumom koji se obavlja preko južnokorejskih banaka mogao bi iznositi čak 6,5 milijardi dolara, tvrde regulatori – a vlasti u zemlji kažu da sada istražuju “sve” domaće komercijalne banke po tom pitanju.

Kao što je ranije objavljeno, banke su pale u vruću vodu zbog premijske trgovine kimčijem nakon što se ispostavilo da su pojedinci i korporativni klijenti – uključujući niz navodnih domaćih lažnih kompanija – koristili južnokorejske finansijske institucije za prebacivanje novca u zemlju i iz nje za masovno finansiranje kimchi premium arbitražni napori.

Posljednjih godina, kripto groznica je doživjela ogromne skokove u domaćoj potražnji za tokenima kao što je bitcoin (BTC). Ovo je, zauzvrat, stvorilo “kimchi premiju”, pri čemu se kovanice trguju po izuzetno naduvanim cijenama u Južnoj Koreji (u poređenju sa svjetskim prosjekom). Ovo je navelo neke trgovce da kupuju tokene od prodavaca bez berze (OTC) u Kini, Japanu i drugde u istočnoj Aziji. Južnokorejski trgovci su zatim bacali ove kovanice na domaće platforme, požnjevši ogroman profit (preko 30% u nekim slučajevima).

Regulatori tvrde da je ta dobit potom distribuirana raznim fiktivnim kompanijama, koje su zatim slale novac na račune u USD u inostranim finansijskim institucijama. Neki su kupovali skupu imovinu, poput plemenitih metala, iz inostranstva – koristeći južnokorejske banke za to.

U početku, the Služba za finansijski nadzor (FSS) je rekao da su samo dvije banke možda prekršile njene propise o doznakama u inostranstvo, tj. Woori Bank i Shinhan Bank.

FSS zahtijeva od banaka da pažljivo prate zahtjeve za doznake iz inostranstva i, u posljednjih godinu dana, navodno je “u više navrata” upozoravao sve južnokorejske banke da budu oprezne u vezi s mogućim doznakama u vezi s kimči premijom.

Prošlog meseca FSS je saopštio da veruje da je oko 3,37 milijardi dolara možda doznačeno u inostranstvo od strane raznih trgovaca koji koriste domaće banke. Banke su od tada pokrenule interne revizije, od kojih su mnoge otkrile transakcije sumnjivog izgleda.

FSS je, izvještava Asia Time, reagovao revidiranjem svoje aproksimacije na oko 6,5 milijardi dolara – skoro duplo više od prvobitne procjene. Takođe je navedeno da su “sve banke” sada pod istragom. Po završetku internih istraga banaka, FSS će verovatno nastaviti sa sopstvenim istragama na licu mesta.

Navodi se da je FSS naveo da su kaznene akcije protiv banaka “neizbežne” i dodao da to pitanje shvata “izuzetno ozbiljno”.

Krajem prošle sedmice, tužilaštvo je izvršilo pretres jedne od navodnih fiktivnih kompanija za koje se smatralo da su bile u središtu velikog broja sumnjivih transakcija o kojima je riječ.

Firma, opisana kao vrlo mala “trgovačka” kompanija, nalazi se u Daeguu, na jugu zemlje, i navodno je “slala velike sume novca u inostranstvo” za “uvoz zlatnih poluga i poluvodičkih čipova”.

Čini se da su transakcije u vrijednosti od oko 5 milijardi dolara povezane s firmom, izvijestio je YTN, a tužioci kažu da su do sada “potvrdili” da je kompanija potrošila preko 305 miliona dolara od sredstava koje je dobila od prodaje kriptovaluta na čipove i uvoz zlata.

Tužioci su uhapsili tri osobe za koje tvrde da su povezane sa kompanijom zbog sumnje da su prekršile Zakon o deviznom poslovanju.

Tužilaštvo je navelo da su firma ili pojedinci povezani s njom koristili OTC prodavce sa sjedištem u Japanu za svoje početne kupovine.

____


– Južnokorejske banke mogu biti u problemima jer regulator istražuje “nepravilnosti” Kimchi Premium Bitcoina
– Prva banka ograničava doznake u pokušaju da blokira Kimchi Premium oportuniste

– 3 južnokorejske banke kažu da se neće baviti ‘rizičnim’ kripto berzama
– Južnokorejski Shinhan, LG CNS predstavili CBDC platformu

– Južnokorejski tužioci završili Terra racije na berzama, tehničkim i VC firmama
– Novi južnokorejski kripto regulator ‘Dani daleko od lansiranja’, potvrdila vlada

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *