Crypto

UK ne može priuštiti slanje mješovitih poruka putem kriptovaluta

Ujedinjeno Kraljevstvo utire put za usluge kriptovaluta, udvarajući se startupima i etabliranim igračima, istovremeno predvodeći put u pionirskoj regulativi o stabilnim coin-ovima i nepromjenjivim tokenima.

Ali mnogo toga se promijenilo. Nakon dvije godine razmatranja, zakonodavci Evropske unije postigli su dogovor o regulaciji tržišta kripto-aktive (MiCA), što je označilo ključni trenutak za harmoniziranu superviziju sektora u takvom obimu. Ovo je uslijedilo nakon izvršne naredbe predsjednika Sjedinjenih Država Joea Bidena kojom se preporučuje pristup cijele vlade prema odgovornom razvoju digitalne imovine u Sjedinjenim Državama.

Velika Britanija je također doživjela velike političke pomake tokom ovog perioda, uključujući ostavku ministra finansija Johna Glena, čiji je aprilski govor koji podržava ovu industriju predstavljao najatraktivniji od zvaničnika Ujedinjenog Kraljevstva do sada.

Dok je Glen u velikoj mjeri podržavao uređen i njegujući okvir za sektor, druge britanske institucije izrazile su zabrinutost za sigurnost i održivost kriptovalute. Zapravo, istog dana kada je Glenov govor, guverner Banke Engleske Andrew Bailey nazvao je kripto tržište „prilikom za otvorenog kriminalca“.

Upravo bi ova vrsta mješovitih poruka mogla ometati razvoj industrije baš u trenutku kada se ispali početni pištolj. Neizvjesnost rađa stagnaciju. Dokazi upućuju na to da je nedostatak regulatorne jasnoće već kočio široko usvajanje kriptovalute od strane potrošača.

Industrija neće moći uživati ​​u udobnosti dok regulatori ne usklade svoja razmišljanja.

Sa novim premijerom i vladom na horizontu, od vitalnog je značaja da onaj ko se nastani u Downing Streetu 11 ujedini poziciju vlade sa Bankom Engleske i državnim regulatorima kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo postati istinski lider u inovativnoj tehnologiji i standardima postavljanje.

Kripto sektor je dostigao tačku u kojoj istovremeno postiže globalno priznanje kao inkubator za brzu finansijsku tehnologiju i propušta zbog nedosljednih pristupa.

Suočavaju se s krizom u utrci za globalno kripto vodstvo

Kripto tržište ima vrijednost od približno 1 bilion dolara. Ta cifra će se povećavati kako potrošači i komercijalno usvajanje rastu, otvarajući radna mjesta, poboljšavajući finansijsku uključenost i pružajući svježe alternative za naslijeđene sisteme u sektoru finansijskih usluga.

Ujedinjeno Kraljevstvo je jedno od vodećih europskih fintech centara i nalazi se u sretnoj poziciji, opremljeno infrastrukturom, investicijama i talentima za prvaka kripto industrije. Ali da bi učvrstio ovu poziciju, potrebno je da nastavi da privlači najbolje brendove finansijskih usluga izazivača. Da bi se to postiglo, mora zauzeti odlučan i unilateralan stav o kriptovaluti – u skladu s Glenovim točkama – što pokazuje da je the dom za izgradnju i razvoj inovativnih kompanija za digitalnu imovinu. Na kraju krajeva, efikasne finansijske regulative postoje kako bi zaštitile potrošače bez gušenja inovacija koje im na kraju donose korist.

Ovo ne znači da je Baileyjeva zabrinutost u vezi s mogućnošću korištenja kriptovaluta za nezakonite aktivnosti neopravdana. Ali rješavanje ove točke ne bi trebalo spriječiti vladu Ujedinjenog Kraljevstva da pokaže da se ne boji nove tehnologije i pozitivnih promjena koje je kripto posebno sposoban donijeti.

U tom cilju, Glenove izjave u vezi sa isporukom sandbox-a za infrastrukturu finansijskog tržišta i uspostavljanja grupe za angažovanje kripto-aktive su dobrodošli koraci za koje verujemo da će omogućiti Velikoj Britaniji da nastavi da služi kao lider u ovom prostoru u aktivnoj saradnji sa industrija.

Vrijednost jedinstvenog pristupa kripto regulaciji

Zauzimanje jedinstvenog jedinstvenog pristupa kripto regulaciji je također važno. Uz MiCA, EU postavlja ljestvicu i mora biti pohvaljena za demonstriranje prednosti jedinstvenog pristupa kripto regulaciji.

Budući da Ujedinjeno Kraljevstvo razmatra dodatnu regulativu u ovom prostoru, a novouvedeni Zakon o finansijskim uslugama i tržištima prolazi kroz parlament, bilo bi dužno da Ujedinjeno Kraljevstvo nadograđuje pristup EU s MiCA, radeći s industrijom i potrošačima kako bi se obeshrabrila nesigurnost i sumnje.

Slično tome, predstojeće konsultacije o vladinom pristupu kripto imovini predstavljaju dobru priliku za kreatore politike da čuju od industrije o tome kako najbolje izgraditi regulativu koja će zaštititi poduzeća i potrošače, a istovremeno osnažiti inovacije da napreduju.

Naravno, regulacija izgradnje je samo jedan dio slagalice. Saopštavanje vladine politike onima koji podliježu regulaciji jednako je važno kao što kreatori politike razumiju industriju koju regulišu. U tom cilju, snažna javno-privatna saradnja je od vitalnog značaja za prilagođavanje finansijskih propisa novim tehnologijama.

Samo kroz jedinstveni pristup kripto regulaciji kompanije će imati povjerenje da djeluju na tržištu gdje su vlasti u potpunosti uložene u uspjeh sektora, a potrošači se mogu osjećati zaštićeno efikasnim regulatornim nadzorom.

Kako bi ublažila trenutni period ekonomske neizvjesnosti, Velika Britanija će se morati više oslanjati na svoje vodeće industrije, kao što je fintech, kako bi potaknula rast, otvorila radna mjesta i pomogla zemlji da „izgradi bolju“. Da bi se to postiglo, potrebno je potaknuti inovacije u digitalnoj imovini poduprte otpornim i sveobuhvatnim regulatornim okvirom. U ovoj ranoj fazi, kada brojne nacije nastoje da zgrabe kripto krunu, Ujedinjeno Kraljevstvo ne može sebi priuštiti da dozvoli mješovitom razmjenom poruka da uspori njene kripto ambicije.

Iznesena mišljenja su isključivo autorova i ne odražavaju nužno stavove Cointelegrapha. Ovaj članak je u svrhu općeg informisanja i nije namijenjen i ne treba ga smatrati pravnim ili investicijskim savjetom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *