Crypto

Udio FTX-a u američkoj banci izaziva zabrinutost zbog bankarskih rupa

Stečajni postupak mjenjačnice kriptovaluta FTX otkrio je mnoge nove aspekte njene neetičke prakse. Najnovije otkriće o njenom udjelu u jednoj od najmanjih američkih banaka iz ruralnog Washingtona izazvalo je novu zabrinutost zbog njenog poslovanja i navodne zloupotrebe bankarskih rupa.

Farmington State Bank u državi Washington, sada preimenovana u Moonstone, 26. je najmanja banka u SAD-u s jednom filijalom i tri zaposlena. FTX je investirao u ruralnu banku preko svoje sada bankrotirane sestrinske kompanije Alameda sa ulaganjem od 11,5 miliona dolara u svoju matičnu kompaniju FBH u martu 2022. Investicija Alameda je više nego dvostruko veća od vrijednosti banke od 5,7 miliona dolara, izvještava The New York Times.

Vlasništvo FTX-a u Moonstone-u smatra se potezom da se zaobiđu zahtjevi za posjedovanje bankarske licence u SAD-u, što je prema mnogima prilično složen zadatak.

Jedan korisnik Reddita napisao je da je potrebno puno posla da se dobije bankarska dozvola, pa je stoga „kupovina male banke često zadnja vrata za dobijanje licence, što bi bio prirodan dio poslovnog plana za nešto poput FTX-a“.

Drugi korisnik je ukazao na uočenu zloupotrebu bankarskih rupa i nedostatak regulatornog nadzora nad kriptovalutama. Drugi su spekulisali da su političke veze Sama Bankmana-Frieda takođe mogle igrati ulogu u dogovoru i rekli su:

“S obzirom na količinu političkih veza koje je SBF imao, ni mene ne bi iznenadilo da je dobio tu licencu bez razloga.”

Osim FTX-ovog udjela u jednoj američkoj banci, ono što je privuklo više pažnje kripto zajednice je veza između matične kompanije ruralne banke FBH i drugog kripto entiteta, Tethera, trenutno najvećeg emitenta stabilcoina na kripto tržištu.

Povezano: Kako kolaps FTX-a utiče na kripto ekosistem Dubaija?

Predsjednik FBH je Jean Chalopin, koji je ujedno i predsjednik Deltec banke, koji ima Tether i Alameda na listi svojih klijenata. Nakon kupovine banke 2020. godine, FBH je podnijela zahtjev za odobrenje Federalnih rezervi skoro 100 godina nakon što je banka osnovana kako bi olakšala transakcije vezane za kriptovalute. Banka je dobila federalno odobrenje u junu 2021., a devet mjeseci kasnije, FTX je investirao u ruralnu banku, koja je sada opremljena odobrenjem Federalnih rezervi.

Bankarska veza između Tethera i FTX/Alameda postala je a zabrinutost za mnoge u kripto zajednici jer je sam Tether dugo bio pod nadzorom revizija rezervi. Tether nije odgovorio na zahtjeve Cointelegrapha za komentare u vrijeme štampe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.