Crypto

Ubisoft se hladi na NFT-u i blockchainu, kaže da je u ‘istraživačkom modu’

Yves Guillemot, izvršni direktor francuskog giganta Ubisofta, izgleda da je ohladio retoriku koja stoji iza NFT gaming projekta kompanije Quartz, napominjući u nedavnom intervjuu da je on bio samo u “istraživačkom modu” u vezi sa Web3 tehnološkim integracijama.

To je relativno drugačije mišljenje od ostalih izvršnih direktora Ubisofta u prošlosti, uključujući finansijskog direktora Frédéricka Dugueta koji je u oktobru izjavio da će blockchain integracije omogućiti korisnicima da posjeduju i zarađuju sadržaj, a firma želi da “bude jedan od ključnih igrača ovdje”.

Tokom intervjua od 10. septembra za gamesindustry.biz, Guillemot izgleda vraća neke od tih komentara, naglašavajući da u ovoj fazi Ubisoft prvenstveno želi otkriti kako se NFT mogu primijeniti na igre i da li će koristiti igračima ili ne.

“Veoma smo na oblaku, na novoj generaciji voksela, i gledamo sve mogućnosti Web3. Nedavno smo testirali nekoliko stvari koje nam daju više informacija o tome kako se može koristiti i šta treba da radimo u univerzum video igara”, rekao je, dodajući:

“Tako da testiramo teren s nekim igrama, pa ćemo vidjeti hoće li zaista odgovoriti na potrebe igrača. Ali još uvijek smo u istraživačkom modu, rekao bih.”

Ubisoft je najavio svoj prvi napad na NFT u decembru, nakon što je lansirao beta verziju Ubisoft Quartza, sa ciljem da igračima ponudi NFT-ove koji se mogu igrati i koji bi se mogli koristiti u igrama kao što je Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint.

Ovaj potez je naišao na snažan otpor nekih članova zajednice igrača koji mrze NFT, a neki su optuživali kompaniju da “muze” svaki mogući cent iz svojih popularnih franšiza igara uvođenjem NFT-a u miks.

Nicolas Pouard, potpredsjednik Ubisoftove Strategic Innovations Lab branio je NFT napore kompanije u januaru, rekavši: “Mislim da igrači ne shvataju ono što im može donijeti digitalno sekundarno tržište.”

Razmišljajući o Ubisoftovom uvođenju NFT-a, Guillemot kaže da firma na kraju nije dovoljno efikasno prenijela pristup kompanije projektu.

“Vjerovatno nismo bili dobri u tome da kažemo da istražujemo”, rekao je, dodajući da smo “trebali reći da radimo na tome, a kada budemo imali nešto što vam donosi stvarnu korist, mi ćemo vam to donijeti.”

Povezano: Prikupljanje sredstava za GameFi skočilo je za 135% u avgustu, ali je i dalje manje u odnosu na jun: Izveštaj

Izvršni direktor Ubisofta je također upitan o utjecaju blockchain tehnologije na okoliš, nešto što često ističu igrači koji općenito brkaju energetski intenzivne Proof-of-Work (PoW) lance kao industrijski standard za sve projekte.

Guillemot je napomenuo da, iako je “veoma oprezan” u pogledu uticaja sektora na životnu sredinu, on je optimista da će se ova pitanja vremenom riješiti.

“Kao i mnoge druge stvari, na početku nije tako dobro koliko bi moglo biti, ali kao i druge nove tehnologije, one će pronaći pravi put.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.