Crypto

U trećem kvartalu čeka se još jedno teško tromjesečje, upozorava Coinbase nakon loših finansijskih rezultata

Gigant kripto razmjene Coinbase daje pozitivan zaokret na još jednu četvrtinu nižih rezultata – a njen izvršni direktor Brian Armstrong je izjavio da “preko ciklusa cijena” berza i dalje ima uzlazni trend. Ali čini se da je firma spremna za još jednu tešku vožnju u narednom trećem tromjesečju 2022. godine.

U pozivu za zaradu, Armstrong je tvrdio da “kripto nije linearan” i dodao:

“Svaki kvartal može biti u porastu ili smanjenju ili čak bilo koju godinu. Ali ako procjenjujete poslovanje kroz cikluse cijena, to govori mnogo drugačiju priču.”

Armstrong je govorio u sumornoj pozadini finansijskih rezultata nižih od procijenjenih. Prihod kompanije opao je za preko 60% na 808,3 miliona dolara – manje od procjene finansijskih analitičara anketiranih od strane Bloomberga od 854,8 miliona dolara.

Možda više zabrinjava kvartalni pad od 2% korisnika mjesečnih transakcija (MTU) na 9 miliona. U julu se taj broj smanjio na samo 8 miliona. Kao takav, obim trgovine je pao niže od procijenjenog, a vrijednost imovine na Coinbaseovoj platformi pala je – zajedno sa cijenama kriptovaluta – za 63% na 96 milijardi USD.

U pismu akcionarima, kompanija je iznela skromne – i mešovite – izglede za treći kvartal tekuće finansijske godine. Kompanija je navela da očekuje još jedan pad MTU-a u narednom tromjesečju, s tim da će se više maloprodajnih investitora vjerovatno držati podalje od tržišta. “Očekujemo da će veći dio MTU-a biti korisnici koji ne investiraju u odnosu na korisnike koji investiraju u odnosu na Q2”, napisala je firma.

Takođe je pisalo da očekuje da će se obim trgovine ponovo smanjiti u Q3. Međutim, predviđa se da će njeni prihodi od pretplate i usluga doživjeti “skromni” rast, uz očekivano “povećanje prihoda od kamata”.

Kompanija je okrivila “meke uslove na tržištu kriptovaluta” za svoje manje nego ružičaste prognoze.

U pozivu za zaradu, Armstrong je napomenuo da je Coinbase “prošao kroz mnoge kripto cikluse ranije”.

dodao je:

“Izgleda zastrašujuće, ali nikad nije tako loše kao što se čini. Nikad nije tako dobro kao što se čini. Coinbase je uspio u posljednjih 10 godina nastavljajući se fokusirati na sjajno izvršenje proizvoda tokom pada tržišta i pomno upravljati troškovima.”

A firma se također pozabavila svojim nedavnim borbama s regulativom Sjedinjenih Država Komisija za hartije od vrijednosti (SEC), koja je postavljena da ispita platformu za moguća kršenja „prevara s vrijednosnim papirima“.

Kompanija je saopštila da je komisiji već dostavila informacije i da se “raduje što će imati priliku da se dalje angažuje”.

Firma je napisala:

“U maju nam je DIK poslala dobrovoljni zahtjev za informacijama, uključujući i naše listinge i proces listiranja. Još ne znamo da li će ova istraga postati formalna istraga.”

Coinbase je dodao da traži “produktivnu diskusiju” sa SEC-om i drugim regulatorima i “kreatorima politike” kako bi omogućio razvoj Web3.

A Armstrong je tvrdio da ima razloga za optimizam, napominjući da je Coinbase “odgovorna kompanija” u kripto prostoru sa “puno gotovine na bilansu i jakim osnovama”.

On je ukazao na pozitivne vijesti na frontu partnerstva, tvrdeći da je u protekle dvije godine Coinbase “dobio poslove s najvećim kompanijama za integraciju kriptovaluta u njihovu ponudu”.

Izvršni direktor je ustvrdio:

“Ovdje ćemo biti dugoročno, kroz uspone i padove ove industrije.”

____


– Profesor upozorava SEC da je njegov potez protiv Coinbase “ozbiljna greška”
– Coinbase odbacuje tvrdnje da listira vrijednosne papire dok SEC pokreće istragu

– Coinbase objavljuje prvi dio filma s BAYC-om, dok COIN nastavlja da se tankira i ARK izbacuje Coinbase dionice
– Bivši Coinbase menadžer izjasnio se da nije kriv za optužbe za prevaru

– Bitcoin debituje u BlackRock & Coinbase partnerstvu
– Coinbase otpuštanja ‘dio većeg trenda’ u kripto industriji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *