Crypto

U pokretu: FTX haker dijeli skoro 200 miliona dolara u ETH na 12 novčanika

Haker koji stoji iza krađe više od 447 miliona dolara kriptovaluta sa kripto berze FTX ponovo je primećen kako prebacuje svoja nezakonito stečena sredstva.

Prema podacima Etherscan-a, između 16:11 i 16:17 UTC 21. novembra, napadač je prebacio ukupno 180.000 Ether (ETH) u 12 novokreiranih novčanika – svaki je primio 15.000 ETH. Ukupan iznos premješten je iznosio 199,3 miliona dolara po tekućim cijenama.

Nedavne transakcije iz novčanika sa oznakom “FTX Accounts Drainer” — Izvor: Etherscan

U vrijeme objavljivanja, ETH se nije pomaknuo iz nijednog od 12 novčanika.

Neki u kripto zajednici sugeriraju da napadač možda planira da ga podijeli na sve manje i manje količine kako bi zbunio istražitelje, što je proces poznat kao “peel chaining”, ili možda planiraju koristiti uslugu miješanja u nekom trenutku kako bi prikrili koji kovanice su njihove.

U međuvremenu, čini se da su neki korisnici Ethereuma poslali kodirane poruke hakeru tražeći dio plijena.

Jedan korisnik je registrovao ime domene Ethereum Name Service (ENS), “ftx-rekt200k-pls-help.eth” kako bi izrazio da je izgubio novac zbog kolapsa FTX-a i zatražio nadoknadu od hakera.

Poslali su 21 transakciju od 0,000001 Ether na adresu hakera u pokušaju da budu primijećeni.

Drugi korisnik je bio još kreativniji. Registrovali su ENS domen, “pleasecheckutf8data.eth” i poslali 12 transakcija od 0,0001 ETH ili manje na adresu novčanika hakera.

Kodirana poruka u kojoj se od FTX Accounts Drainer-a traži dio sredstava. Izvor: Etherscan

Unutar svake transakcije nalazila se UTF8 kodirana poruka koja je glasila „Molim vas, pošaljite mi 100k~, moram platiti medicinske račune i posjetiti SAD sljedećeg decembra. Ne mogu pravilno hodati i imam agresivne probleme s mišićima. Molim vas pomozite! Izgubio sam većinu novca na FTX-u.”

Poruka je također sadržavala link do objave na Imguru za koju je korisnik tvrdio da je dokaz njihovog medicinskog pregleda.

Povezano: FTX haker baca 50.000 ETH, i dalje među 40 najboljih vlasnika etera

Hak se dogodio 11. novembra, istog dana kada je FTX podnio zahtjev za zaštitu od stečaja u poglavlju 11.

Dana 20. novembra, napadač je prebacio 50.000 ETH u poseban novčanik, a zatim ga pretvorio u Bitcoin koristeći dva odvojena renBTC mosta.

Od danas, haker je 40. najveći vlasnik ETH.

Leave a Reply

Your email address will not be published.